fbpx
4.5 C
Vranje
nedelja, 21.04.2024

Pogledajte podatke sa stanice u Prvoneku o zemljotresima u Rumuniji i Turskoj

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – Sedmog i osmog dana od razornog zemljotresa u Turskoj i Siriji, intenziteta 7.8 po Rihteru, registrovana su dva jaka u Rumuniji, a podrhtavanje tla osetilo se i širom Srbije. Jučerašnji u Rumuniji bio je intenziteta 5.2, a danas su aparati Republičkog seizmološkog zavoda registrovali potres od 5.7 stepeni, na istoj geografskoj dužini i širini. Potres su registrovale i stanice u Prvoneku i Bosilegradu, postavljene da bi se na vreme reagovalo u slučaju da brane budu ugrožene.

Na sajtu seizmo.gov.rs dostupni su podaci takozvane „Akcelerografske mreže Srbije“, čije je formiranje počelo tokom 2009. godine, kada je Republički seizmološki zavod, u okviru NATO projekta „Harmonizacija karata seizmičkog hazarda zemalja zapadnog Balkana“, dobio finansijska sredstva za nabavku 12 akcelerografa tipa ETNA. Sada akcelerografsku mrežu čine 42 instrumenta, na 29 lokacija.

Među njima su i dve u Pčinjskom okrugu – Prvonek (Vranjska Banja) i Bosilegrad, koje imaju prenos podataka u realnom vremenu.

„Praktično značenje ove komunikacije je da će u slučaju jačih zemljotresa biti poznate vrednosti ubrzanja na našim visokim branama, a ujedno i mogući efekti na njima neposredno pre događanju zemljotresa“ – objašnjavaju iz Zavoda.

Zanimljivo je videti kako registrovane seizmograme na stanici u Prvoneku tokom nedavnih zemljotresa u Turskoj, Siriji i Rumuniji, a moguće je videti podatke u realnom vremenu, kao i za poslednjih 10 dana.

Seizmogram sa stanice Prvonek, 6. februara 2023. godine, kada je Tursku i Siriju pogodio razoran zemljotres; Izvor: seizmo.rs

Prema dosadašnjim procenama, u razornom zemljotresu jačine 7.8 po Rihterovoj skali, koji je pogodio Tursku i Siriju 6. februara, poginulo je blizu 40.000 ljudi. I dalje traje akcija spašavanja iz ruševina, a u Turskoj je i grupa spasioca iz Srbije. U međuvremenu su vlasti u Turskoj izdale naloge za hapšenje više od 130 osoba koje se dovode u vezu sa izgradnjom zgrada srušenih u katastrofalnom zemljotresu.

Seizmogram stanice Prvonek 12. februara 2023. godine, kada nije bilo snažnih potresa u regionu; Izvor: seizmo.gov.rs

Današnji zemljotres magnitude 5.7 po Rihteru sa epicentrom u Rumuniji bio je jačeg intenziteta od jučerašnjeg, osetio se u regionu ali i u mnogim mestima u Srbiji.

Današnji seizmograf stanice Prvonek; izvor: seismo.gov.rs

Pročitajte više:

„Ostanite mirni i prisebni“: MUP objavio uputstvo za zaštitu od zemljotresa

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci