fbpx
15.9 C
Vranje
četvrtak, 30.05.2024

Poslodavci zbog zatvaranja „kradu“ radnicima dane odmora

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BEOGRAD – Veliki broj radnika zaposlenih u trgovini, pre svega u tržnim centrima, zbog poštovanja epidemioloških mera Kriznog štaba, završio je prošle nedelje – na godišnjem odmoru, pišu Novosti i navode da su poslodavci iskoristili mogućnost Zakona o rada da zaposlenma u vreme dok radnje ne rade „pišu“ odmore.

Ista stvar dogodila se i tokom prethodnog zatvaranja zbog epidemije kovida 19, pa su mnogim radnicima godišnji odmori do leta gotovo prepolovljeni, a sličnu praksu su čak imali i u državnom sektoru.

Tada su umesto rada od kuće pisana rešenja o korišćenju starog godišnjeg odmora, a opravdanje poslodavca bilo je da bi im svakako ovi dani propali, pošto moraju da ih iskoriste najkasnije do 30. juna.

Predsednik Samostalnog sindikata trgovine Radoslav Topalović rekao je da do sada nisu imali nijednu prijavu zaposlenih, ali to ne znači da ovakvih situacija nije bilo.

Poslodavac može da uputi zaposlenog na plaćeno odsustvo za vreme prekida rada, odnosno smanjenja obima posla do koga je došlo bez krivice samog radnika i to do 45 radnih dana, a za duže odsustvo neophodna je saglasnost ministra rada.

Tada zaposleni ima pravo na naknadu zarade najmanje u visini 60 odsto prosečne plate u proteklih 12 meseci, a pritom ona ne može biti manja od zakonskog minimalca.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci