fbpx
7.6 C
Vranje
nedelja, 21.04.2024

Poverenik: Najviše pritužbi zbog diskriminacije po osnovu nacionalne pripadnosti

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BEOGRAD – Najveći broj pritužbi građana tokom 2022. godine podnetih Povereniku za zaštitu ravnopravnosti odnosio se na diskriminaciju po osnovu nacionalne pripadnosti, starosnog doba, zdravstvenog stanja, invaliditeta, pola, a najveći broj podnet je zbog diskriminacije Roma, saopšteno je danas iz kancelarije Poverenika.

Među pritužbama po osnovu nacionalne pripadnosti najveći broj podnet je zbog diskriminacije romske nacionalne manjine (87,7 odsto), „što ukazuje na preovlađujuće stavove, socijalnu distancu, stereotipe i predrasude sa kojima se Romi i Romkinje suočavaju“.

Najviše pritužbi podneto je zbog diskriminacije u postupcima pred organima javne vlasti, i u postupku zapošljavanja ili na poslu.

U odnosu na prethodne godine, povećan je i broj pritužbi zbog diskriminatornog govora u javnom prostoru, na društvenim mrežama i u medijima.

Povereniku se tokom godine obratilo 3.300 građana koji su očekivali pomoć i podršku u ostvarivanju različiti prava i usluga, a postupak je vođen u 1.879 predmeta.

Poverenik je uputio 412 preporuka mera za ostvarivanje ravnopravnosti i zaštitu od diskriminacije, a po preporukama se postupilo u 88,4 odsto slučajeva.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci