fbpx
15 C
Vranje
sreda, 22.05.2024

Pravnici YUCOM-a: Policija u više navrata bez razloga udarala ljude

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BEOGRAD – Kuća ljudskih prava osudila je danas policijsku brutalnost tokom protesta ispred Skupštine uz podsećanje da je nesrazmerna upotreba sile zabeležena na velikom broju snimaka, kako televizije N1, tako i građana koji su učestvovali na protestima, saopštio je Komitet pravnika za ljudska prava (JUKOM).

„Zabeleženo je da je policija u više navrata bez razloga udarala ljude koji su mirno stajali ili sedeli na klupama, kao i nasilno ponašanje navodnih policajaca u civilu, koje je neophodno ispitati. Reakcija policije tokom protesta sadrži elemente teškog kršenja slobode okupljanja i torture“ – saopšteno je.

Kako je navedeno „očigledno je da je do najvećeg stepena nasilja došlo nakon što je policija krenula da upotrebljava nesrazmernu količinu suzavca da rastera građane koji su većinski mirno protestovali“. Kuća ljudskih prava ocenila je da „veoma zabrinjava“ saopštenje policije, u kome se kaže da će biti izvršena analiza i da će biti utvrđeno ko je odgovoran za organizaciju protesta.

Protest koji je juče održan očigledno potpada pod kategoriju spontanih protesta koji su predviđeni Zakonom o javnom okupljanju, i predstavlja reakciju građana na konferenciju za štampu koju je u utorak održao predsednik Aleksandar Vučić“ – naglašeno je u saopštenju Komiteta.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

IZVORFoNet
- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci