fbpx
20.7 C
Vranje
četvrtak, 18.07.2024

Problem deponije u fokusu stranaka u Bujanovcu pred lokalne izbore [VIDEO]

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.
Piše: Miljana Isailović, Media&Reform Centar Niš

BUJANOVAC – Zdravlje građana Bujanovca ugroženo je zbog obližnje deponije na kojoj svake godine bukte požari, rečeno je na debati u tom gradu. Upravo taj problem iz nekoliko stranaka ističu kao najalarmantniji, dok su među problemima i vodosnabdevanje, neasfaltirane ulice i diskriminacija Roma prilikom zapošljavanja.

Oko 43.000 Bujanovčana glasaće 2. juna na lokalnim izborima. Na raspolaganju im je devet lista, četiri srpske i isto toliko albanskih, kao i jedna romska. I pored međusobnih razlika, iz četiri stranke saglasni su da je jedan od ključnih problema u Bujanovcu – deponija. Zbog nje, zagađen je vazduh u tom gradu, a sve rezultira ugroženim zdravljem stanovništva.

Najveći problem je što ljudi, a pre svega rukovodstvo nije svesno zdravstvenih problema. Mi smo po oboljenju od kancera na prvom mestu, mi smo po oboljenju od bronhitisa na prvom mestu, od plućnih bolesti. Nažalost, nikog to ne interesuje i niko se ne bavi tim problemom – objašnjava Goran Tašković sa “Srpske liste za Bujanovac”.

Rešavanje problema sa deponijom je u fokusu liste “Promene sad za naše selo, za naš grad”. Predstavnik te liste, Saša Arsić, kaže da je i zatvaranje i saniranje gradske deponije, jedan od prvih ciljeva.

Mi imamo bunare koji crpu za polovinu građana opštine Bujanovac, na samo par kilometara od same deponije imamo fabriku vode Bivoda, imamo Hebu, postavlja se pitanje koliko je sve to ispravno i zdravo uopšte za funkcionisanje svega – smatra Arsić.

Uz angažovanje eksperata ovaj veliki problem mogao bi da se reši, smatraju učesnici debate u Bujanovcu. Preko puta deponije nalazi se i potencijal tog grada – Bujanovačka banja, podseća Rahim Salihi iz “Partije za demokratsko delovanje”.

Ja ne kažem da je deponija razlog zašto država ne ulaže u Bujanovaačku banju, ali ja takođe mislim da bi i država trebala da se bavi rešavanjem pitanja deponije u saradnji sa opštinom Bujanovac – kaže Salihi.

Jedan od kandidata za odbornike u skupštini opštine Bujanovac, Alen Ramadani iz romske stranke “Stranke pravde i pomirenja”, ističe da su problemi građana, a posebno romskog stanovništva, i neasfaltirane ulice, ali i, još važnije, diskriminacija prilikom zapošljavanja.

Najveći problemi su vezani za zapošljavanje – da nas prihvate i u Domu zdravlja da radimo, da radimo i u školi, da nas prihvate i u policiji da radimo, da radimo i u komunalcu, da radimo tu gde možemo da radimo. Ne tražimo mi da budemo direktori, mi nismo spremni, nemamo završene neke škole. Ali to što imamo makar da nam prave neko mesto da uđemo u sistem da radimo. Da budemo i mi kao ravnopravni građani ovog grada Bujanovca. Da se ne osećamo da smo ugroženi ili da smo neprimetni – kaže Alen Ramadani iz Stranke pravde i pomirenja.

Učesnici debate naveli su i vodosnabdevanje kao jednu od važnih stavki u svojim programima, a taj problem najprisutniji je u selima naročito tokom leta.

O čemu su učesnici debate još govorili, poslušajte u videu ispod teksta.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -spot_img

Poslednji članci