fbpx
1.6 C
Vranje
subota, 20.04.2024

Prvi telefonski razgovor u Srbiji obavljen pre 140 godina

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BEOGRAD – Pre 140 godina obavljen je prvi telefonski razgovor u Srbiji, samo sedam godina nakon što je Aleksandar Bel izumeo telefon, a danas je tim povodom u PTT muzeju otvorena izložba posvećena slepim telefonistima pod nazivom „Čovek samo srcem dobro vidi“.

Direktorka škole za slepe i slabovide „Veljko Ramadanović“ Jelena Vukić istakla je da je njihova škola u saradnji s Poštom Srbije učestvovala u obuci slepih i slabovidih telefonista još od svog osnivanja nakon Drugog svetskog rata. Takođe je škola modernizacijom obučavala svoje učenike za zanimanja koje mogu da obavljaju u pošti od pakera do telefonskih operatera i da će sa tom praksom nastaviti u budućnosti.

Autoraka izložbe Nina Atlagić rekla da su slepi i slabovidi telefonisti imali izuzetnu zaslugu za razvoj telekomunikacija u Srbiji i da im ovom izložbom odaju počast. Na otvaranju izložbe je nastupao bend slepih i slabovidih učenika škole „Veljko Ramadanović“, a učenici 7. beogradske gimnazije napravili su igrokaz koji je opisao prvi telefonski razgovor obavljen u Srbiji.

Te 1883. godine, u Kneževini Srbiji začulo se prvo halo, i to u Beogradu. Veza je uspostavljena sa prvog sprata Geodetskog odeljenja Ministarstva vojnog, u zgradi koja se tada popularno nazivala „Tri lista duvana“ i zgrade Inženjerske kasarne na Paliluli.

Čast da prvi jedan drugog čuju preko žice imali su Tihomir Teša Nikolić, ministar vojni, i inženjerski kapetan Kosta Radosavljević.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci