fbpx
17.9 C
Vranje
utorak, 23.07.2024

Rad na vrućini možete prijaviti anonimno, ovo su brojevi

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD / VRANJE – Radnici koji su tokom ovog talasa ektremno visokih temperatura primorani da rade na vrućini i suncu, mogu anonimno prijaviti poslodavce Inspektoratu za rad, izjavio je pomoćnik direktora ove institucije, Saša Perišić.

Kontakt sedišta Inspektorata za rad u Beogradu je 011/7455-991, a u Vranju 017/413-284. Građani se mogu inspektorima za rad javiti i na mejlove: vranje.ir@minrzs.gov.rs kao i inspekcija@minrzs.gov.rs

Prema rečima Perišića, bez obzira na smernice za rad na visokim temperaturama na otvorenom, Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu nalaže poslodavcima da radnicima obezbede bezbedno radno mesto i radnu sredinu koja ne ugrožava zdravlje.

Podsetio je da je Vlada Srbije 2007. godine usvojila preporuke kojim se poslodavcima preporučuje izbegavanje teških fizičkih radova i izlaganje direktnom sunčevom zračenju zaposlenih pri visokim temperaturama, iznad 36 stepeni, među kojima je i ona da se posao reorganizuje na način da se ne obavlja između 11 i 16 časova.

Pomenuta preporuka nije obavezujuća, ali kada temperatura vazduha premaši 40 stepeni, prema Zakonu o vanrednim situacijama, može se proglasiti elementarna nepogoda, a nju proglašavaju grad, opština ili Vlada Srbije.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -spot_img

Poslednji članci