fbpx
20 C
Vranje
sreda, 22.05.2024

RIK: Izbori se ponavljaju u 53 gradova i opština

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BEOGRAD – Republička izborna komisija (RIK) donela je odluku da ponovi glasanje na 117 biračkih mesta, na kojima se ne mogu utvrditi rezultati parlamentarnih izbora održanih 21. juna. Na tim biračkim mestima utvrđena je zapisničko-logička greška, odnosno broj listića u kutiji bio je veći od broja birača koji su glasali. Među 53 gradova i opština širom Srbije, našli su se i tri iz Pčinjskog okruga. Izbori za narodne poslanike će se ponoviti na četiri biračka mesta u Bujanovcu i po dva u Vranju i Surdulici.

Predstavnik Republičkog zavoda za statistiku Vlada Šutić rekao je da su sva ta biračka mesta sa istom greškom – ima više glasačkih listića u kutiji nego birača koji su upisani da su glasali. Najveća rasprava na sednici vodila se oko toga da li sa tih spornih biračkih mesta treba otvarati džakove i vršiti uvid u materijal, ili samo posmatrati zapisnike biračkih odbora.

Podpredsednica RIK Željka Radeta istakla je neophodnost uvida u birački materijal, odnosno uvid u materijal u džaku i smatrala je da se listići moraju prebrojati, a da je neozbiljno da se samo na osnovu zapisnika ponavlja glasanje.

Članica RIK Snežana Rakočević rekla je da se za greške ne može okrivljavati vlast, jer je na biračkom mestu u odboru 20 ljudi i učesnici izbora na biračkim mestima imaju svoje predstavnike i reč je o greškama koje se dešavaju pri prebrojavanju i nesnalaženju zbog naknadnih upisa, koji nisu u izvodu.

Da ne bude sada da se pravi cirkus od izbora, da se ovde nešto mulja, svi predstavnici i stalnog i proširenog sastava RIK su pratili sve od početka do kraja“ – poručila je Rakočević.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci