fbpx
12.5 C
Vranje
utorak, 23.04.2024

Safe Journalist i NUNS reagovali zbog pritisaka na novinarku portala Vranje News

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD / KRAGUJEVAC / VRANJE – Mreža „Safe Journalists“ (Bezbedni novinari), čiji su članovi više od 8.200 medijskih radnika sa Zapadnog Balkana, ocenila je da je tokom građanskih protesta u subotu, 27. novembra povodom usvajanja Zakona o eksproprijaciji i Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi u Skupštini Srbije, bezbednost novinara bila ugrožena. Reagovali su i na pritisak novinarke portala Vranje News.

Kako su u saopštenju podsetili, policijski inspektori u civilu Policijske uprave u Vranju u kasnim popodnevnim satima upali na kućnu adresu reporterke Vranjskih vesti Milene Dimić sa nalogom da je dovedu na davanje izjave, ali ona nije mogla da izađe iz stana, jer je bila sama sa malom decom. Čim je to bilo moguće, Dimić je otišla u policijsku stanicu i dala izjavu da je bila na protestu da o tome izveštava i jasno se predstavila kao novinarka portala Vranje News.

Istog dana, reporter N1 Milan Nikić napadnut je tokom protesta na putu Kragujevac-Jagodina u selu Gornja Sabanta. Vozač renoa jagodinskih registracija napao je reportera N1 i snažno udario u kameru. Policija je odmah uklonila vozača i identifikovala ga. Nikić je slučaj prijavio Policijskoj upravi Kragujevac.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić rekao je da je u Srbiji sve više protesta i da novinari i dalje nisu dovoljno zaštićeni, ali i da iz nedavnih slučajeva vidimo da im čak i policija otežava posao.

„Pozivamo predstavnike MUP-a da obrate više pažnje na novinare koji izveštavaju o različitim događajima, a posebno o ovakvim skupovima, koji zahtevaju da javnost bude blagovremeno i objektivno informisana, bez obzira da li će protesti su odobreni ili ne od strane predstavnika policije“ – dodao je Bodrožić.

Mreža SafeJournalists koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, pridružila se svom članu, Nezavisnom udruženju novinara Srbije, u osudi ovih nedavnih slučajeva i izražavanju duboke zabrinutosti zbog toga.

„Zadatak novinara je da izveštavaju i informišu javnost, a policija treba da pomogne, a ne da ih hapsi i na taj način vrši dodatni pritisak“ – ističu u saopštenju.

Mreža SafeJournalists će o ovom slučaju obavestiti sve relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane, a svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana, navodi ova organizacija.

Podsećamo, zbog građanske pobune protiv usvajanja izmena Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi i Zakona o eksproprijaciji, Srbija je u subotu „stala“ na jedan sat, jer su protestanti odlučili da blokiraju bitne saobraćajnice širom zemlje i time državnom vrhu još jednom skrenu pažnju na to da se ne slažu sa izmenama koje je veliki deo stručne javnosti označio kao štetnim po građane. Država je odgovorila represijom prema protestantima, a takav stav nadležnih nije zaobišao ni Vranje, uprkos činjenici da većih protesta nije ni bilo.

Pročitajte više:

Ilić-Stošić: Poziv u stanicu klasično zastrašivanje

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci