fbpx
11.2 C
Vranje
utorak, 23.04.2024

NKEU: Vučić da ne potpiše Zakon, ugrožena imovina građana

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BEOGRAD – Koordinatorka Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji Nataša Dragojlović izjavila je danas, komentarišući usvajanje Zakona o eksproprijaciji, da je izmenama tog propisa ugroženo ustavno pravo građana na mirno uživanje imovine i stvorena situacija pravne nesigurnosti, a predsednika Srbije Aleksandra Vučića pozvala da ne potpiše Zakon.

Tražili smo od Vlade povlačenje ovog zakona, nisu nas poslušali, rekla je Dragojlović za TV K1 i upozorila na posledice primene usvojenih propisa.

Recimo, država će projekat Rio Tinta proglasiti projektom od javnog značaja. Ovaj zakon daće pravni okvir za tako nešto. Država tako može da odredi cenu vaše imovine i da vam rok od pet plus tri dana. Od trenutka proglašenja eksproprijacije ne može vam pomoći ni žalba“ – rekla je Dragojlović i dodala da „za mnoge ugovore, domaće i međunarodne, ne znamo zašto podležu eksproprijaciji“.

„Da je Vlada povukla i ovaj zakon ne bi došlo do nereda na ulicama jer je nezadovoljstvo građana veliko. Apelujem da predsednik ne potpiše ovaj zakon“, poručila je Dragojlović.

Prema rečima predsednice Centra za spoljnu politiku Suzane Grubješić, javni interes ne mora da se poklapa sa interesima investitora i graditelja.

Ovako, ako vam se zemljište ili kuća nalaze na trasi nekog projekta, nećete dobiti tržišnu već građevinsku cenu, a ona može biti i deset puta manja od tržišne. Nije reč samo o privatnoj, već i o zadružnoj i javnoj svojini. A javna svojina su potoci, reke, planine…„, naglasila je Grubješić za TV K1.

Zaključila je da se taj zakon ne donosi zbog Evropske unije već zbog nekih konkretnih interesa. Kada je reč o Zakonu o referendumu i narodnoj inicijativi, Grubješić i Dragojlović su saglasne da je ukidanje cenzusa dobro.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci