fbpx
15 C
Vranje
sreda, 22.05.2024

Uticajne nevladine organizacije: Vlada da započne ozbiljan dijalog o stanju demokratije

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD – Sedam organizacija civilnog društva koje se bave evrointegracijama je pozvalo Vladu Srbije da započne ozbiljan društveni dijalog o stanju demokratije u zemlji.

Nevladine organizacije su poručile Vladi Srbije da ozbiljno shvati ocene izložene u najnovijem izveštaju Fridom hausa u kojem je Srbija prvi put posle 17 godina smeštena u nižu kategoriju „hibridnih režima“. Organizacije su istakle da Vlada Srbija treba da uloži veći napor za obezbeđivanje uslova za unapređenje demokratije i slobode medija u zemlji, prenosi N1.

Ove nevladine organizacije podsećaju da je Srbija na listi Indeksa slobode medija Reportera bez granica pala za 39 mesta od 2014. godine i ukazuju na sve oštrije izveštaje Evropske komisije o stanju demokratije i slobodi medija u Srbiji.

„Umesto pokušaja metodološkog pobijanja, selektivnog prikaza informacija iz pojedinih izveštaja i sada već poslovičnog nipodaštavanja ocena renomiranih medjunarodnih organizacija, uključujući i ocene Evropske komisije, koje se u velikoj meri podudaraju i sa ocenama domaćih organizacija civilnog društva, započne ozbiljan društveni dijalog o stanju i budućnosti demokratije u Srbiji“, navedeno je u saopštenju, prenosi N1.

One su uputile i poziv Evropskoj uniji da se mehanizmi, koje je najavila nova Metodologija za unapređenje procesa  pristupanja država Zapadnog Balkana Evropskoj uniji, iskoriste kako bi se obezbedilo poštovanje demokratskih principa i vladavine prava.

Organizacije koje su potpisale ovo saopštenje: Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP), Beogradski fond za političku izuzetnost (BFPE), Centar savremene politike (CSP), Centar za evropske politike (CEP), Centar za medjunarodne i bezbednosne poslove (ISAC), Evropski pokret u Srbiji (EPuS) i Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM).

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci