fbpx
21.7 C
Vranje
ponedeljak, 15.07.2024

SPC tražila vaskršnju liturgiju, država (normalno) rekla ne

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD –  Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve je tražio od države prekid policijskog časa kako bi pravoslavni hrišćani koji nisu u samoizolaciji mogli da učestvuju na liturgiji na predstojeći Uskrs. 

Sveti Arhijerejski Sinod SPC-a je na sednici održanoj 13. aprila je uputio državnom vrhu Republike Srbije predlog i molbu da se usled pandemije COVID 19 virusa odobri prekid zabrane kretanja na Uskrs, u nedelju, od 5 do 10 časova. Sinod SPC je u saopštenju naveo da bi svi pravoslavni hrišćani koji nisu u izolaciji i samoizolaciji mogli da uzmu učešća na liturgiji povodom ovog najvećeg hrišćanskog praznika.

Još uvek nije poznato da li je Sinod zasedao preko neke od onlajn aplikacija za komunikaciju ili je sednica održana u prostorijama Patrijaršije u Beogradu. 

Dnevni list Blic piše da je saopštenje usledilo dan nakon što je Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da je razgovarao sa patrijarhom srpskim Irinejem i izjavio da je uveren “da će i Crkva na odgovoran način da pristupi, a da ćemo kroz TV prenosi moći da ispunimo svoja verska prava gledajući liturgije vaskršnje, ali i da sačuvamo zdravlje i život ljudi”. Blic dalje navodi da je tom prilikom Vučić zamolio patrijarha da ne poziva građane da se okupljaju u crkvama, na šta nije naišao na razumevanje crkve.

Molba SPC-a je naišla na oštru reakciju od dr Predraga Kona, šefa Kriznog štaba za suzbijanje ove boelsti, koji je izjavio na konferenciji za medije Kriznog štaba da je duboko razočaran saopštenjem SPC-a.

Zato što (ta molba) na neki način negira sve ovo što je dosadašnji pokušaj da se spase život, i shvatajući da do te mere ima nerazumevanja, ja sam zaista osetio potrrebu da treba da se sklonim, istakao je Kon, piše N1.

Kon je tom prilikom izjavio i da je u toku dana imao i razgovor sa predsednikom Vučićem i premijerskom Srbije Anom Brnabić zbog svoje objave na Fejsbuku u kojoj je napisao da želi da se povuče sa svog mesta zbog kritika javnosti na rad štaba. 

Na kraju, predsednik Vučić je 15. aprila razgovarao sa patrijarhom Irinejem telefonom i u zajedničkom saopštenju je navedeno je “da razume potrebu crkve i naroda da proslave najveći hrišćanski praznik Uskrs, ali da neće biti ukidana zabrana kretanja tokom uskršnjih praznika”. Ranije je Vučić naveo da će zabrana kretanja za uskršnje praznike trajati od petka od 17 časova do utorka u 5 časova ujutru i to će biti nadjuža zbrana kretanja od početka uvođenja vanrednog stanja sa ukupnim trajanjem od 84 sata. 

U Srbiji je vanredno stanje uvedeno 15. marta, a vikend kada je i Uskrs će biti treći  po redu u kojem je uvedena celodnevna zabrana kretanja. 

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -spot_img

Poslednji članci