fbpx
16.6 C
Vranje
ponedeljak, 20.05.2024

Sudbina albanskih filmova u rukama suda u Vranju, autor tvrdi da se Srbi ne pominju

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

Pišu: Sanja Petrov, Radoman Irić

VRANJE / PREŠEVO / BEOGRAD – Sudbina filmova na albanskom jeziku, I pabesi (Nevernik) i Heshtja vret (Tišina ubija), producenta Ganija Veselija iz Preševa, čije je prikazivanje u Srbiji zaustavljeno jer je jedan ocenjen kao film koji „jednostrano i jednodimenzionalno otvara i tretira bolne teme iz novije istorije sa ciljem da isprovocira međunacionalno nepoverenje i netrepeljivost u mešovitoj sredini“, a za javno prikazivanje drugog su neophodne izmene, biće poznata posle 15 časova danas, kada se očekuje saopštenje suda.

Autor je pak, istakao da da se u filmovima ne pominje „niti jedno srpsko ime, niti neka radnja vezana za Srbe“, da su svi glumci Albanci iz Severne Makedonije, sa Kosova i iz Preševa, da je kompletna filmska oprema i scenografija iz Prištine, Skoplja i Tetova, kao i da su sredstva za snimanje obezbedile institucije iz Prištine.

Podsećamo, novac za produkciju filmova Gani Veseli dobio je na konkursu Nacionalnog saveta Albanaca putem kojeg je za razne projekte raspodeljeno 1,2 miliona dinara, od strane Vlade Kosova.

Prikazivanje filmova bilo je zakazano za 10. jun u bujanovačkom Domu kulture, ali je projekcija odložena nakon prijave N.N. lica, posle koje su producent Veseli i direktor Doma kulture Jetmir Ismaili pozvani u policiju „radi prikupljanja obaveštenja“. Policija je dobila dojavu da sadržaji ovih filmova, na nacionalno mešovitom jugu Srbije, mogu „da podstaknu versku mržnju i diskriminaciju“, pa je o tome obavestila Više javno tužilaštvo u Vranju.

Epilog razgovora bio je da se projekcija filmova odloži „do daljeg“ dok sud ne pribavi mišljenje stručne institucije – Filmskog centra iz Beograda.

Potom je FSC izvršio stručni nadzor nad dva filma producenta Veselija, čija je komisija navela da film „Nevernik“ ne treba prikazivati javno i eksploatisati na teritoriji Republike Srbije.

FCS: Jedan zabraniti, drugi dozvoliti uz uklanjanje znamenja Kosova iz špice

„Film Nevernik jednostrano i jednodimenzionalno otvara i tretira bolne teme iz novije istorije sa ciljem da isprovocira međunacionalno nepoverenje i netrepeljivost u mešovitoj sredini i može da dovede do uznemiravanja javnosti“ – stoji u izveštaju komisije, na osnovu kojeg je Više javno tužilaštvo u Vranju naložilo Višem sudu da zabrani prikazivanje oba filma.

Za film „Tišina ubija“ je komisija koja je izvršila stručni nadzor navela da se može javno prikazivati, ali uz izmene – autori iz najavne i odjavne špice moraju ukloniti znamenja Kosova, a film mora sadržati istaknutu klasifikaciju za uzrast „+16“.

Iz Višeg javnog tužilaštva su ranije za portal Bujanovačke naveli da će javno prikazivanje filma „Tišina ubija“ biti dozvoljeno nakon uklanjanja navedenih postupka.

Odluka danas posle 15 časova

Predsednica sudskog veća Aleksandra Tošić Arsić, nakon treće po redu rasprave u petak, 11. avgusta, koja je u Višem sudu trajala četiri sata i 10 minuta i bila je zatvorena za javnost, donela je odluku da se presuda saopšti u ponedeljak, 14. avgusta.

„Iskren da budem, ja bih voleo da sud zabrani jedan ili oba filma. Takva odluka bila bi svetski presedan, a ja bih, posle Živojina Pavlovića, bio drugi stvaralac na prostorima bivše Jugoslavije, čiji je film zabranjen sudskom odlukom“ – rekao je Veselji posle izlaska iz sudske sale.

Na pitanje šta očekuje i kakvoj se presudi nada, slično nam je odgovorio pravni zastupnik Veseljija, preševski advokat Naser Arifi.

„Postavili ste mi teško pitanje. Za pravosuđe, u ovim filmovima nema ama baš ničeg spornog. Na žalost, danas smo u ovoj sudnici čuli drukčije tonove, tako da ja nisam optimista da će ova filmska ostvarenja uskoro doći pred publiku“, rekao je Arifi.

Premijeri u Prištini prisustvovao Aljbin Kurti

Veselji i Kurti; Foto: Privatna arhiva

Premijera ovih filmova bila je poslednje srede u prištinskoj dvorani „Armata“, kojoj je, pored nekoliko ministara, mnogobrojnih zvanica i javnih ličnosti iz Prištine i sa Kosova, prisustvovao i predsednik Vlade Aljbin Kurti.

Pored Kurtija i Veseljija, u filmskoj dvorani u prvom redu su sedeli narodni poslanik Skupštine Srbije Šaip Kamberi i predsednica preševskog odbora Partije za demokratsko delovanje (PDD) Ardita Sinani.

Veselji inače kaže da on ne može da prihvati stavove Višeg tužilaštva koje traži zabranu filmova, jer se u njima „ne podstiču mržnja, netrpeljivost, diskriminacija…, a zasnovani su na narodnim pričama i događajima“.

„Prvi film govori o čoveku koji je strastveni ljubitelj oružja, koga u jednom trenutku njegov prijatelj prijavljuje policiji, a drugi o mladićima koji ubijaju svog ujaka i za čiji zločin se saznalo posle 20 godina“ – priča Veselji.

Dodaje da je prevod naziva filma „I pabesi“, „apsolutno neispravan“.

„Nevernik“ se valjda kaže za čoveka koji ne poštuje veru ili je ateista, a kod mene je to čovek koji je pogazio reč, koji je dao besu, kaže Veselji.

Gani Veselji

Producent i glavni glumac rođen je 1980. godine u Preševu, gde je završio osnovnu i srednju školu. Studije glume završio je 2014. godine na Akademiji u Tetovu u Severnoj Makedoniji. Sa nostrifikovanom diplomom 2017. je godinu dana bio direktor Doma kulture. Filmovi „I pabesi“ (Nevernik) i „Heshtja vret“ (Tišina ubija), su njegova prva dva od ukupno pet filmskih projekata koje Vlada Kosova finansira preko Nacionalnog saveta Albanaca u Bujanovcu.

Pre 60 godina poslednji put sudskom odlukom zabranjen film na prostoru bivše Jugoslavije

Film „Grad“ je prvi i jedini film na prostorima bivše Jugoslavije, koji je daleke 1963. godine, zabranjen jednom sudskom odlukom, ovoga puta u Sarajevu. Kao predvodnik „crnog talasa“, „Grad“ je igrani omnibus koji se sastoji iz tri priče, čiji su režiseri Vojislav Kokan Rakonjac, Marko Bobac i Živojin Pavlović.

Zabranjen je zbog trećeg dela koji je režirao Pavlović, a u filmu igraju: Zoran Sovrlić, Miloš Žutić, Mihajlo Kostić, Predrag Milinković, Slavko Simić, Stole Aranđelović i drugi.

Pored Pavlovića (Grad i Zaseda), tipični jugoslovenski predvodnici „crnog talasa“, čiji su filmovi završili u „bunkeru“ su: Dušan Makavejev (Misterija organizma), Aleksandar Petrović (Seobe), Lazar Stojanović (Plastični isus), Dragoljub Aleksić (Nevinost bez zaštite), Miroslav Antić (Doručak s đavolom).

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci