fbpx
22.8 C
Vranje
ponedeljak, 20.05.2024

„Toma“ osvaja Srbiju i kida srca, u Vranje stiže 27. septembra

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD / VRANJE – Ostvarenje Dragana Bjelogrlića „Toma“, „film sa mnogo duše“ i „čežnjiva počast jugoslovenskoj legendi“, o životu pevača Tome Zdravkovića, Vranjanci će moći da pogledaju naredne nedelje od ponedeljka do petka, u sali za bioskopske projekcije Pozorišta Bora Stanković. U četvrtak, 30. septembra, navršava se 30 godina od smrti legendarnog pevača.

Iako je film o Zdravkovićevom životu, ne prati baš sve činjenice iz njegove biografije, već su autori odlučili da, kako su naveli i kritičari američkog časopisa Variety, naprave kreativni film o kultnom jugoslovenskom pevaču, koji je „pomalo nejasan kad je reč o činjenicama“, ali je prepun muzike i emocija.

Da su i više nego uspeli u tome svedoči sama publika, kojoj „Toma“, još jednom, kida srca.

Kritičarka lista Politika Dubravka Lakić film naziva melanholičnim, dramskim biografskim, i navodi da će u Tominim savremenicima probuditi tugu i setu i uzburkati more uspomena.

„Mladoj generaciji će otkriti i predočiti šta je zapravo značila i znači narodna muzika (između dva poslednja rata na ovim prostorima) i zašto su njeni tvorci i izvođači bili smatrani umetnicima. A Toma Zdravković jeste bio umetnik. Njegove pesme i stihovi žive i živeće večno“ – navodi Lakić.

Scenario za film potpisuju Zoran Lisinac, Nikola Pejaković (Kolja), Maja Todorović i sam režiser Dragan Bjelogrlić, koji je na ovom projektu radio uporedo sa snimanjem filma i serije Nečista krv, gde tumači glavnog lika, Hadži-Trifuna.

U filmu su prikazani mnogi Tomini savremenici koji sa njim radili i okruživali ga od detinjstva, bili sa njim otkad je kročio na scenu i uz njega do njegove smrti 1991. godine.

„Ogroman je to period, ali ga je Bjelogrlić savladao opredelivši se u rediteljskom postupku ne za linearnu, već za vremenski skokovitu naraciju. Radnja filma ide napred-nazad, godine ključne za Tomin život i karijeru i za motive nastanka većine njegovih pesama. Rezultat celine je film sa mnogo duše“ – navodi Lakić za list Politika.

Odnos sa Silvanom, doktorom, ženama i vrhunska muzika

Glavne priče u filmu su Tomin odnos, kojeg tumači Milan Marić, koji je imao sa pevačicom Silvanom Armenulić (Tamara Dragičević), koja je tragično preminula pre 45. godina, potom njegov odnos sa doktorom koji ga je lečio i lično pratio na njegovoj poslednjoj turneji Hadži Popovićem (Petar Benčina) i njegov odnos sa ženama, kojih je imao četiri.

Variety navodi da će Tomina popularnost, faktor nostalgije, uz pozamašne odlomke iz njegovog opusa privući gledaoce iz svih bivših jugoslovenskih republika i njihove dijaspore.

U ovom „mjuziklu-biografiji“ prikazani su i Tomini poroci, jer on „pije do te mere da uništava bubrege, dimi kao dimnjak i gubi malo bogatstvo na kartama i kocki“.

„Ali kada ne lomi čaše u kafani ili započinje tuče u kazinu, glavni glumac Marić uspeva da prenese Tomin šarm, manjak pretencioznosti i harizmatično prisustvo. Najuzbudljiviji element filma je velikodušna količina Tominog dela koja je izvedena, bilo akustično u malim prostorima, bilo u velikim halama sa pratećim bendom“ – navodi Variety.

Osim hitova Tome Zdravkovića koje je maestralno otpevao Aco Pejović, i hitova Armenulićeve, Željko Joksimović je komponovao i originalnu muziku za film, pesmu Ponoć, koja već ima preko 1.300.000 pregleda. Filmski je izvode Toma i Silvana.

Vranjska publika će Tomu moći da pogleda od ponedeljka, 27. septembra, do petka 1. oktobra, na projekcijama koje počinju od 18 i 21 sat. Karte se prodaju po ceni od 350 dinara i mogu se kupiti na biletarnici Pozorišta Bora Stanković.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci