fbpx
12.2 C
Vranje
subota, 13.04.2024

TS: Intenzivna funkcionerska kampanja u prvih 26 dana

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BEOGRAD – U prvih 26 dana izborne kampanje imamo intenzivnu funkcionersku kampanju, veće učešće državnih funkcionera u stranačkim aktivnostima nego u prethodnim izbornim ciklusima i medijsku dominaciju Aleksandra Vučića i njegove liste, izjavio je danas član Upravnog odbora Transparentnost Srbija Zlatko Minić.

Minić je, na konferenciji za novinare, rekao da su uočili „medijsku dominaciju Aleksandra Vučića i njegove liste kroz kombinaciju funkcionerske kampanje, izjava i gostovanja na televizijama i oglašavanja“.

„Što se ovih glavnih karakteristika tiče ništa se značajno nije promenilo ni od 3. marta kada su raspisani predsednički izbori“, rekao je Minić predstavljajući prve nalaze u vezi sa izbornom kampanjom za republičke i predesedničke izbore koje Transparentnost Srbija prati.

Minić je rekao da, u okviru Monitoringa izbora 2022. godine, prate aktivnosti 26 funkcionera, i to 14 republičkih i 12 ostalih, ali je istakao da nisu pratili stranačke aktivnosti funkcionera.

On je rekao da je ukupan boj promotivnih aktivnosti 26 funkcionera u periodu od 26 dana bio za 58 odsto veći nego u istom periodu pre godinu dana kada nije bilo izbora.

Minić je dodao da izmene zakona koje su usvojene početkom ove godine nisu dovele do promene postupanja funkcionera.

Minić je rekao da je za ovu funkcionersku kampanju karakteristično to što je određen broj funkcionera izuzetno aktivan i ima ogroman broj promotivnih aktivnosti, dok desetak funkcionera gotovo da ih nema.

Oni su posvećen isključivo stranačkim aktivnostima.

Minić je rekao da je broj promotivnih aktivnosti desetak najaktivnijih funkcionera veći za 118 odsto nego pre godinu dana.

On je dodao da je najagilniji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić koji je za 26 dana imao 32 promotivne aktivnosti, što je dvostruko više nego pre godinu dana, a ministar omladine i sporta Vanja Udovičić imao je 28 promotivnih aktivnosti, što je u odnosu na isti period prošle godine „skok od 2.700 odsto“.

Za ovu kampanju karakteristično je kombinovanje promotivnih i stranačkih aktivnosti, ukazao je Minić i naveo da državni funkcioner u nekom mestu predstavlja državu na promotivnoj aktivnosti, a potom se u tom istom i u okolnim mestima organizuju stranački mitinzi.

Minić je rekao da je to karakteristično posebno za predsednika Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića koji je tokom prvih 26 dana kampanje imao 11 promotivnih aktivnosti, kao što su otvaranje objekata ili polaganje kamena temeljaca, od toga samo tokom prošle nedelje šest.

„Svaki put je posle tih promotivnih aktivnosti u tom mestu i u nekoliko okolnih mesta imao stranačke skupove“, istakao je Minić.

Programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić je rekao da su od početka izborne kampanje podnosili prijave, pre svega Agenciji za sprečavanje korupcije koje se odnose na moguće kršenje Zakona o sprečavanju korupcije, Zakona o finansiranju političkih aktivnosti i Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi.

On je rekao da nijedna od prijava za sada nije bila uspešna, iako su „sve bile osnovane“.

Nenadić je rekao da se neke odnose na objavljivanje napisa na sajtovima Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva odbrane, „koji se ni na koji način ne odnose na poslove tih državnih organa, već su u pitanju očigledno izjave ministara kao političkih funkcionera u kojima govore negativno o predsedničkim kandidatima opozicionih stranaka ili hvale svog predsedničkog kandidata“.

Nenadić je rekao i da će za predsedničke i parlamantarne izbore biti izdvojeno iz budžeta oko 15,7 miliona evra, što je najveća suma do sada.

Nenadić je ukazao na to da će ova izborna kampanja omogućiti da daleko veći broj učesnika dopre do birača, jer će, prema proračunu Transparentnost Srbija, „čak i ona stranka koja ne pređe cenzus, ali osvoji makar jedan odsto glasova i na parlamentarnim i na predsedničkim izborima, iz budžeta imati na raspolaganju oko 588.000 evra“.

On je rekao da će stranke koje imaju predsedničkog kandidata i pređu cenzus od tri odsto, odnosno osvoje osam mandata dobiti oko 738.000 evra za kampanju, a one koje osvoje 75 mandata 1,2 miliona evra.

„Ukoliko se dogodi da neka stranka nadmoćno pobedi i na predsedničkim izborima u prvom krugu i osvoji polovinu manadata u Skupštini Srbije dobiće iz budžeta 7,6 miliona evra“, istakao je Nenadić.

Nenadić je rekao da je u prve tri nedelje kampanje za parlemantarne izbore, prema objavljenim cenovnicima televizijskih kuća, po proceni Transparentnosti Srbija, ukupna vrednost reklama SNS u tom periodu bila između 61 i 86 miliona dinara, jer je jedino ova stranka emitovala oglase na televizijama.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci