fbpx
12.5 C
Vranje
utorak, 23.04.2024

U Skupštini predložena rezolucija o zabrani negiranja zločina u Srebrenici

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BEOGRAD – Narodni poslanik Marijan Rističević podneo je Skupštini Srbije Predlog rezolucije o zločinima u i oko Srebrenice od 1992. do 1995. godine, sa predlogom da se donese po hitnom postupku, saopšteno je danas iz parlamenta.

Rističević je u predlogu, koji je predsedniku Skupštine Srbije Ivici Dačiću podneo u četvrtak, naveo da se rezolucija donosi u želji za trajnim mirom i pomirenjem naroda i ljudi u regionu, a posebno na teritoriji BiH.

U Predlogu rezolucije se navodi da Skupština osuđuje sve zločine u i oko Srebrenice od 1992. do 1995, negiranje počinjenih zločina, kao i selektivno privođenje pravdi počinioca ratnih zločina od međunarodnih i nacionalnih sudova i njihovu pristrasnost u korist bilo koje strane u ratnim sukobima na teritoriji bivše SFRJ, BiH, a time u i oko Srebrenice.

Parlament osuđuje svako manipulisanje brojem žrtava ratnih zločina, uvećanjem i umanjenjem broja žrtava, od bilo koje strane, a što ne doprinosi pomirenju među narodima u BiH i svaku propagandnu aktivnost koja, korišćenjem zločina u političko-propagandne svrhe, ima za cilj korišćenje žrtava radi ostvarivanje političkih ciljeva u BiH i regionu, navodi se u predloženom tekstu.

Predloženo je da parlament 11. i 12. jul odredi kao dane na sećanje za sve žrtve ratnih zločina na prostoru bivše Jugoslavije.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci