fbpx
16.4 C
Vranje
ponedeljak, 27.05.2024

Udruženje „Naš svet, naša pravila“ pisalo zameniku gradonačelnika: Najveći problemi mladih u Vranju nezaposlenost i zdravstvo

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – Na osnovu naših dosadašnjih istraživanja o položaju i potrebama mladih, 85 odsto njih, nažalost, želi da napusti naš grad. Više od polovine mladih kao glavni motiv za odlazak iz Vranja navodi bolji životni standard, na drugom mestu je potraga za poslom (oko 25 odsto) i obrazovanje (12,1 odsto). Kao najveće probleme mladi u Vranju prepoznaju nezaposlenost (52,6 odsto) i zdravstveni sistem (39,5 odsto), a sledi nedovoljno prilika za razvoj znanja i veština (35,6 odsto), i korupcija i kriminal (29,9 odsto), navodi Uruženje mladih „Naš svet, naša pravila“ u otvorenom pismu Milanu Iliću, zameniku gradonačelnika Vranja za resor kultura i omladina.

Kako navode iz ovog udruženja, mladi, u poslednje vreme, vrlo često ukazuju na probleme mentalnog zdravlja kao i na vršnjačko nasilje, pogotovo u digitalnom prostoru, kao i na nedovoljnu podršku u ovoj oblasti.

„Naše udruženje, već duže vreme, zagovara osnivanje Savetovališta za mlade, koje bi pružalo podršku mladima za očuvanje mentalnog zdravlja, a, dok ovo Savetovalište ne dobije institucionalno rešenje, mi kontinuirano pružamo psihološku podršku mladima u vidu besplatnih psiholoških sesija sa stručnjakinjama u ovoj oblasti“ – navodi se u otvorenom pismu zameniku gradonačelnika.

Mladima u Vranju je – objašnjavaju iz ovog udruženja za mlade – neophodan prostor u kojem bi imali prilike za razvoj i aktivaciju.

„Osim gradonačelnika Vranja, koji je naglasio potrebu osnivanja ovakvog prostora, novi premijer, Miloš Vučević, to je, takođe, naglasio i u svom ekspozeu. Nadamo se da će za vreme vašeg mandata ovakav jedan prostor, po standardima mladih, biti otvoren i u Vranju“ – piše u otvorenom pismu.

Osim osnivanja omladinskog centra, potrebno je da se čuje glas mladih.

„Iako načelno postoji, Savet za mlade nije funkcionalan i ne odražava autentičan glas mladih. Njegov rad nije dovoljno javan ni inkluzivan, te na ovaj način želimo da istaknemo potrebu reforme Saveta za mlade“ – navodi se u pismu.

S obzirom da će, na narednoj sednici Skupštine grada, biti reči o novom mandatu Saveta za mlade, iz udruženja apeluju da „ovaj savet mora da bude inkluzivan“.

„To znači da treba da uključi sve relevatne aktere omladinske politike, poput udruženja mladih i za mlade, ali i mlade iz svih društvenih kategorija (srednjoškolce, studente, mlade roditelje, NEET mlade, mlade iz osetljivih društvenih grupa, mlade sa invaliditetom, mlade pripadnike nacionalnih manjina…) kako bi se obezbedila adekvatna reprezentativnost i legitimitet ovog važnog tela“ – obraćaju se Iliću mladi iz Vranja u otvorenom pismu.

Udruženje mladih „Naš svet, naša pravila“ dalje navodi da – da bi se mladima pružila prilika za razvoj – mora da im se pruži prostor i u gradskom budžetu.

„Srećni smo što su, nakon naše zagovaračke kampanje, prvi put dodeljivana sredstva iz gradskog budžeta udruženjima koja se bave mladima, i sa ovakvom praksom treba da se nastavi. Međutim, da bi ovakva udruženja mogla da budu održiva i da u svojim programima uključe veći broj mladih, treba povećati ova sredstva i dati priliku za razvoj snažnog omladinskog civilnog društva u našem gradu“ – navodi se u otvorenom pismu Milanu Iliću.

Iz ovog udruženja mladih pozivaju da vrata kabineta zamenika gradonačelnika uvek budu otvorena za mlade, budući da „ovako kratka forma nije dovoljna da se ispiše sve ono sa čime se mladi suočavaju u našem gradu“.

„Kontinuirani dijalog i saradnja je neophodna, kako bismo zajedno pristupili rešavanju problema mladih i, u konačnici, učinili Vranje grad po meri mladih“ – zaključuje se u ovom otvorenom pismu.

Zamenik gradonačelnika Vranja, Milan ilić, do objavljivanja ovog teksta nije odgovorio na poziv novinara portala Slobodna reč kako bi dao komentar na ovo otvoreno pismo upućeno njemu.

 

 

 

 

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci