fbpx
10.8 C
Vranje
četvrtak, 30.05.2024

Veran Matić: Napadi na OK radio su nedopustivi i sramotni

Odabrani članci

Dejana Cvetković
Dejana Cvetković
Freelance novinarka iz Vranja i bivša saradnica portala.

VRANJE – Napadi na imovinu OK radija kao i ugožavanje sigurnosti zaposlenih nedopustivi su i sramotni i podsećaju na ono što se desilo Milanu Jovanoviću vlasniku portala ŽIG Info kada mu je zapaljena kuća, ocenio je Veran Matić predsednik Stalne radne grupe za bezbednost novinara koja se sastala u Vranju kao reakcija na pretnje i napade koje doživljava ovaj medij.

„Ovo je jedan od radikalnijih slučajeva u našoj profesiji u poslednje vreme i izuzetno je važno da svi novinari u celoj zemlji budu upoznati sa mogućnostima koje smo uspeli da izgradimo u proteklih nekoliko godina, kako bi se efikasnije borili protiv ugrožavanja bezbednosti novinara i za efikasnije kažnjavanje, jer nekažnjivost ohrabruje nasilnike“ – rekao je Matić.

Marija Babić, predstavnica NUNS-a navodi da je tužilaštvo u obavezi da hitno postupa po prijavama koje se tiču napada na novinare i da u roku od 48 časa treba da pozove na razgovor oštećenog.

Iz Stalne radne grupe za bezbednost novinara navode da mali broj slučajeva dobije sudski epilog, ali da je bitno prijaviti svaki napad. Matić objašnjava da su neophodni ozbiljniji mehanizmi za zaštitu novinara i da često postoje sporenja između procene novinara i nadležnih o tome šta zapravo jeste pretnja.

Novinarke i novinari iz Pčinjskog okruga podelili su svoja iskusva o napadima i pritiscima koje doživljavaju na lokalu.

Ljiljana Stojanović iz Lokal Pressa istakla je da je novinarima najveće oružje zapravo javnost i da je jako bitna solidarnost među kolegama bez obzira na privatne odnose.

Podsetimo se da OK Radio mesecima dobija pretnje koje su prerasle u seriju direktnih
napada nakon što su na kafiću u sklopu njihovih prostorija polomljeni izlog i stakla, potom je kompletan inventar isprskani belom farbom, a na kraju su zazidani prozori jedne od kancelarija redakcije.

Novinarke i novinari u Srbiji mogu  besplatno da pozovu SOS telefon 0800/100-115 i da se informišu o zakonskom tretmanu dela i o postupcima koji treba da se pokrenu kako bi se nadležnim institucijama prijavilo ugrožavanje bezbednosti. Takođe u policiji, tužilaštvima i medijskim udruženjima postoje kontakt tačke kojima se direktno mogu obratiti ukoliko su suočeni sa pretnjama, napadima i pritiscima. 

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci