fbpx
12.4 C
Vranje
ponedeljak, 27.05.2024

Vikipedija na srpskom prva u svetu po doprinosu proverljivosti članaka

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BEOGRAD – Globalna kampanja uređivanja referenci #1Lib1Ref – „jedan bibliotekar, jedna referenca“ učinila je da Vikipedija na srpskom bude na prvom mestu po doprinosu proverljivosti članaka na Vikipediji, saopštila je danas Vikimedija Srbija.

Ukupno 37 urednika Vikipedije na srpskom jeziku unelo je čak 12.653 reference u članke gde su one nedostajale, čime je Vikipedija na srpskom zauzela prvo mesto u svetu, navodi se u saopštenju.

Kampanja uređivanja referenci se organizuje svake godine od 2016. godine, u susret danu Vikipedije, kako bi se povećala pouzdanost i proverljivost članaka koji se na njoj nalaze.

Tom kampanjom, članci dobijaju nove i proverene izvore podataka, čime se pospešuje pouzdanost najveće slobodne elektronske enciklopedije, Vikipedije.

Već treću godinu zaredom, sa ubedljivo najviše unetih referenci, prvo mesto je zauzela Vikipedija na srpskom jeziku i nastavila niz uspešnog učešća u kampanji.

Iza Vikipedije na srpskom, slede Vikipedija na poljskom sa unetih 4.227 referenci i francuskom sa 1.871 unetih referenci.

Najbolji urednik kampanje je srpska učesnica Nikolina Šepić sa više od 6.600 unetih referenci, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci