fbpx
18.6 C
Vranje
ponedeljak, 24.06.2024

Vlasina bogatija za 47 kilometara uređenih staza

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VLASINA – Turistička ponuda zaštićenog područja Vlasine bogatija je za 47 kilometara obnovljenih i uređenih planinarskih staza, zahvaljujući inicijativi „Vlasina – čista ljubav“, koju zajednički realizuju Coca-Cola sistem i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), u saradnji sa partnerima. Cilj ove inicijative je unapređenje ekonomskog i društvenog razvoja područja Vlasine, uz očuvanje životne sredine.

Staze na Vlasini će u narednom periodu biti digitalizovane, i posetioci će moći da ih istraže putem onlajn platforme „Staze Srbije“.

Značaj inicijative „Vlasina – čista ljubav“ za razvoj lokalnog kraja prepoznali su i institucionalno podržali Opština Surdulica, Turistička organizacija opštine Surdulica, kao i Kabinet ministra za razvoj nedovoljno razvijenih opština.

„Projekat ‘Vlasina – čista ljubav’ primer je kako se udruženim snagama može unaprediti prirodna lepota i ekonomska održivost jednog regiona. Coca-Cola sistem, UNDP, lokalna samouprava Surdulice, Turistička organizacija Surdulice, Planinarski savez Srbije, uz podršku ministarstva na čijem sam čelu, rade na unapređenju ekosistema Vlasine, pružajući podršku lokalnim preduzetnicima i omogućavajući turistima da uživaju u ovoj predivnoj destinaciji“, poručio je resorni ministar za unapređenje razvoja nedovoljno razvijenih opština, Novica Tončev.

U saradnji sa Planinarskim savezom Srbije, obnovljene su postojeće planinarske staze koje vode ka vrhovima Čemernik i Vrtop, a napravljena je i jedna nova, turističko-edukativna, staza. Postavljeno je više od 80 informativnih tabli, koje posetioce upoznaju sa retkim, zaštićenim i autohtonim vrstama biljaka i životinja na području Vlasinskog jezera.

„Ovih 47 kilometara staza su mnogo više od mogućnosti za šetnju i rekreaciju. Uveren sam da ovim stazama zajedno otvaramo mogućnosti za brži i snažniji ekonomski razvoj Vlasine. Kada vidim ovoliko zaljubljenika u prirodu na jednom mestu, više sam nego uveren da zajedno možemo dostići svaki vrh, prevazići svaki izazov i podržati lepšu budućnost za ovaj izvanredni predeo“, poručio je generalni direktor kompanije Coca-Cola HBC Srbija, Svetoslav Atanasov.

Bojana Balon, v.d. zamenica stalnog predstavnika UNDP-a u Srbiji, istakla je da „održivi, odnosno domaćinski, turizam podstiče lokalni ekonomski razvoj, vodeći računa o zaštiti prirode i očuvanju lokalne kulture i tradicije“.

„Renovirane staze će privući više posetilaca na Vlasinu, što će podstaći i razvoj malih i srednjih preduzeća – od ugostitelja do proizvođača autentičnih suvenira. Unapređenjem turističke ponude Vlasinskog jezera na održiv način, zajedno sa Coca-Cola sistemom u Srbiji, nacionalnim i lokalnim partnerima, doprinosimo daljem ekonomskom i društvenom razvoju ovog dela Srbije i poboljšanju kvalieteta života ljudi“, rekla je Balon.

Istovremeno sa otvaranjem staza, na Vlasini je održan i centralni događaj najveće pešačke manifestacije u Srbiji – Rosa Dan pešačenja. Stazama Vlasine je, u organizaciji Planinarskog saveza Srbije, šetalo više od 500 posetilaca i zaljubljenika u prirodu, među kojima je bilo 350 devojčica i dečaka školskog uzrasta iz gradova jugoistočne Srbije. Ovogodišnji Rosa Dan pešačenja, pod sloganom „Korak bliže zdravlju“, pokrenuo je na fizičku aktivnosti blizu 15.000 građana, na ukupno 93 lokacije širom Srbije.

Predsednik Planinarskog saveza Srbije, Iso Planić, rekao je da je Rosa Dan pešačenja – „dan kada želimo da inspirišemo i pokrenemo Srbiju da živi zdravije i da kod građana podignemo svest o aktivnom i redovnom pešačenju kao osnovnom preduslovu neophodnom za očuvanje zdravlja“.

„Pored toga, cilj manifestacije je i socijalizacija i razvoj turističkih potencijala kroz uređenje i eksploataciju uređenih pešačkih puteva u Srbiji“, rekao je Planić.

Coca-Cola sistem pokrenuo je 2021. godine projekat „Vlasina – čista ljubav“, sa ciljem da osnaži turističke potencijale ovog kraja, gde se nalazi punionica Rosa vode. U prvoj godini inicijative obezbeđena je edukacija za 11 ugostitelja iz vlasinskog kraja, kako bi postali konkurentniji i profesionalizovali svoju turističku ponudu. U 2022. godini, partnerstvom sa UNDP, započeta je druga faza inicijative – uređenjem planinarskih staza na Vlasini.

Više informacija o projektu možete naći na sajtu: vlasina-cistaljubav.rs, kao i na zvaničnim stranicama „Vlasina – čista ljubav“ na mrežama Fejsbuk i Instagram.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -spot_img

Poslednji članci