fbpx
32.4 C
Vranje
sreda, 24.07.2024

Vranjanci briljirali – Četiri od osam nagrada za „Nečistu krv“ na festivalu u Šapcu

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE / ŠABAC – Predstava pozorišta Bora Stanković u Vranju Nečista krv u režiji Juga Đorđevića, na upravo završenom festivalu Pozorišno proleće u Šapcu, osvojila je četiri od osam nagrada. Đorđević je osvojio nagradu za najbolju režiju, Andreja Rondović za najbolju scenografiju, Tijana Grumić za najbolju dramatizaciju, a ženski deo ansambla vranjskog teatra je proglašen najboljim među učesnicima festivala.

Peti po redu festival u organizaciji Šabačkog pozorišta je nakon odlaganja zbog epidemije virusa COVID-19 održan je od 7. do 10. oktobra, a organizatori su na otvaranju istakli da je jesenje izdanje Pozorišnog proleća poruka da kulturni poslenici i Šabačko pozorište istrajavaju.

Pozorišni kritičar Aleksandar Milosavljević, poznata televizijska autorka Olivera Milošević i kostimografkinja Jelena Stokuća bili su u žiriju, a u obrazloženju nagrada su naveli da je dramatizacija Nečiste krvi koju je uradila Tijana Grumić „izuzetno hrabar i promišljeno izveden postupak prevođenja epskog narativa Bore Stankovića u efektnu, scenski potentnu, savremenu dramsku formu“.

Kako se dalje navodi, članice ženskog ansambla predstave su nijansirale različite faze iz života, ne samo Sofke, nego „Žene zapretene u svetu kojim upravljaju njima strane sile: od patrijarhata, do beskrupulozne želje za sticanjem, nimalo im naklonjene, a u kojima ih uvek prepoznajemo kao gubitnice“.

Nagradu za scenografiju je Rondović zaslužila zbog „čarolije“ kojom je publiku uvela „iz sveta surove čaršije u intimu doma koji joj se povinuje“ a minimalističkim sredstvima je predstavila ambijent „raspolućen između tradicionalizma građanske atmosfere i skorojevićkog mentaliteta“.

„Za koncept kojim je, često na ivici noža, predstavio svet zasnovan na nepravdi koju, prvenstveno, trpe žene, no u kojem su žrtve i muškarci“ – kažu članovi žirija o odluci da nagrada za najbolju režiju pripadne Jugu Đorđeviću.

Dodaju da se taj svet „očigledno nimalo nije promenio od vremena Bore Stankovića do danas“ i da je Đorđević postigao da sligu tog sveta koji prepoznajemo kao „naš“, sačuva u okvirima literature Bore Stankovića.

Najbolja predstava biće i na Borinim pozorišnim danima

Najbolja predstava u celini je Travnička hronika Srpskog narodnog pozorišta i Narodnog pozorišta u Somboru, a glumac Marko Marković iz iste predstave je osvojio nagradu za najbolju mušku ulogu. Nagradu za najbolju žensku ulogu osvojila je Emina Elor, glumica u predstavi Upotreba čoveka u koprodukciji Novog tvrđava teatra, Grad teatra Budva, East West centra Sarajevo i Novosadskog pozorišta. Nagrada Zalog za budućnost pripala je Ivanu Markoviću, za predstavu Lepa Brena Prodžekt (Bitef teatar i Flajing Džindžer, Beograd i Šlahthaus teatar, Bern).

Travničku hroniku će ljubitelji pozorišne umetnosti u Vranju imati priliku da pogledaju na Borinim pozorišnim danima koji će biti održani od 21. do 24. oktobra.

Pročitajte više:

Pozorište mora biti u rukama stručnjaka

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -spot_img

Poslednji članci