fbpx
23.2 C
Vranje
ponedeljak, 15.07.2024

Vranje bez PCR laboratorije najavljene u avgustu, Grad „čvrsto obećava“ otvaranje uskoro

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – Početkom avgusta je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, najavila da će pored postojeće 22 laboratorije u kojima se obrađuju uzorci za takozvano PCR testiranje, biti izgrađeno još 9 širom Srbije, a na spisku gradova našlo se i Vranje. Za portal Slobodna reč su iz vranjskog Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) potvrdili da PCR laboratorija još uvek nije izgrađena ali da je u procesu, a iz Gradskog veća poručuju da će biti otvorena u najskorijem vremenu.

Na konferenciji za medije republičkog Kriznog štaba održanoj 5. avgusta, Brnabić je najavila otvaranje novih PCR laboratorija, skoro pola godine od početka epidemije virusa COVID-19. U pitanju je plan Vlade za jesen i zimu, a radi se o još jednoj laboratoriji u Beogradu u okviru Gradskog zavoda za javno zdravlje i jednoj u okviru Batuta.

Potom, u okviru Zavoda za javno zdravlje u Šapcu, Užicu, Zaječaru, Kruševcu i Vranju i još dve na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu i u Kosovskoj Mitrovici. Brnabić je istakla da je izgrađivanje i otvaranje novih PCR laboratorija „ključ borbe protiv koronavirusa“.

„Radne grupe Vlade od 33 članova će u naredna četiri dana obići 30 lokacija širom Srbije, a u ponedeljak 10. avgusta će Radna grupa uraditi analizu prikupljenih podataka i Kriznom štabu preroporučiti mere za podizanje kapaciteta postojećih, i otvaranje kovid PCR laboratorija” – rekla je predsednica Vlade 5. avgusta.

Vranje 3 meseca kasnije nema „ključ borbe“, niško Vatreno oko spašava stvar

Iz ZZJZ Vranje su redakciji potvrdili da još uvek nije izgrađena i otvorena PCR laboratorija u Vranju. Prema rečima načelnice Centra za kontrolu i prevenciju bolesti dr Biljane Popović i epidemiologa dr Slađana Stankovića, ZZJZ je dobio „zeleno svetlo“

Nemamo precizne informacije za sada, ali nam je potreban prostor za PCR laboratoriju. Oslobodiće se u Zdravstvenom centru, svakako je izgradnja u procesu – kažu iz ZZJZ.

Prema rečima dr Slađana Stankovića, poslednjih nekoliko dana se iz Vranja u laboratoriju Vatreno oko u Nišu pošalje oko 100 uzoraka za PCR testiranje dnevno, a rezultati stižu već u večernjim satima. Dodaje da trenutna atmosfera podseća na epidemiološku situaciju u Vranju tokom juna i jula, kao i da zabrinjava povećan broj pozitivnih među testiranima i kliničke slike hospitalizovanih pacijenata.

Po dolasku na posao ujutru odmah zovemo i obaveštavamo pozitivne i njihove kontakte da ne idu na posao i izlaze iz kuće, a potom prosleđujemo sanitarnoj inspekciji da piše rešenja za kućnu izolaciju – objašnjava.

Zavod se takođe nosi sa smanjenjem personala zbog virusa među osobljem, a širenje je lokalizovano i svi su u kućnoj izolaciji. Prema aktuelnim informacija, zaraženo je sedmoro radnika ZZJZ, među kojima je i direktorka dr Svetlana Stojanović.

I dalje „jednocifren broj“ prijema u kovid bolnicu

U tri vranjske „kovid“ bolnice trenutno je hospitalizovano 62 pacijenta, čime je popunjena trećina kapaciteta. Trenutan broj slobodnih bolničkih kreveta je 119. Među hospitalizovanima ima 52 obolelih koji su pozitivni na virus COVID-19, upalu pluća ima 58 pacijenata, dok je na kiseoničkoj terapiji 25 ljudi. U poslednja 24 sata primljeno je četvoro, a na kućno lečenje otpušteno dvoje. Jedan pacijent je transportovan u Klinički centar Niš, a juče su iz Uprave KC Niš saopštili da je za jedan dan u Vranju preminulo petoro ljudi, kod kojih je prethodno utvrđeno prisustvo virusa COVID-19.

Na današnjoj sednici Gradskog štaba za vanredne situacije, komandant štaba gradonačelnik Slobodan Milenković je apelovao na sve građane da poštuju propisane mere i naglasio da je najvažnija lična odgovornost svakog pojedinca.

Većnik za zdravstvo: Obezbeđeni uslovi za otvaranje PCR laboratorije

Kako je za naš portal izjavio član Gradskog veća zadužen za zdravstvo, dečiju i boračku zaštitu, invalidska pitanja i javno zdravlje, dr Aleksandar Stajić, Vranje će uskoro dobiti laboratoriju za testiranje uzoraka PCR metodom, a upitali smo i dokle se stiglo sa izgradnjom:

Do čvrstog obećanja da ćemo u najskorijem vremenu dobiti laboratoriju jer je gradonačelnik sa svojim timom obezbedio sve neophodne uslove za njeno otvaranje – izjavio je većnik Stajić.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -spot_img

Poslednji članci