fbpx
20.8 C
Vranje
petak, 19.07.2024

Vranje osim Mađara ima i Bunjevce, iza komičnog slučaja dva ozbiljna krivična dela

Odabrani članci

Sanja Petrov
Sanja Petrov
Izvršna urednica. U novinarstvu od 2011. godine. Trenutno na master studijama Fakulteta za medije i komunikacije. U slobodno vreme bavi se pevanjem.

VRANJE / BEOGRAD – Među potpisima podrške za izbornu listu bivšeg ministra Radeta Baste, „Dosta! Evropski put!“, koju je ova koalicija kandidovala kao listu bunjevačke nacionalne manjine, našlo se i oko 2.800 izjava birača iz Vranja, gde  Bunjevca nema. Podnosioci liste su naveli da su izjave overene u Gradskoj upravi, što je načelnik Dušan Aritonović demantovao i u dopisu Republičkoj izbornoj komisiji (RIK) dostavio informaciju da ih nema u evidenciji GU. Načelnika smo pitali zbog čega se ovakve stvari stalno dešavaju u Vranju i da li planiraju da slučaj istraže, zbog mogućeg falsifikovanja pečata.

Ovo je bio jedan od dva razloga da RIK listu odbaci, a oba su krivično delo. Osim lažiranih potpisa iz Vranja, lista je prijavljena kao bunjevačka, ali bez dozvole Bunjevaca, što je ocenjeno kao namera da se izigra zakon.

Naime, iako su listu kandidovale dve političke stranke koje jesu bunjevačke, odnosno registrovane su kao takve u registru političkih stranaka, one nisu dobile saglasnost Nacionalnog saveta bunjevačke manjine kao lista koja zastupa interese Bunjevaca i koja može samo tako da se kandiduje na republičkim izborima.

Pripadnika bunjevačke nacionalne manjine ima oko 16.000 i posebno su koncentrisani na teritoriji pokrajine Vojvodina. Prvi grad u Srbiji koji je uveo bunjevački jezik u službenu upotrebu bio je Subotica, početkom 2021. godine.

„Sudbina“ ove liste znaće se ukoliko u roku od 48 sata od naloga RIK-a dostave 8.009 ispravnih potpisa, a u suprotnom će doneti konačno rešenje o odbijanju.

Komentarišući nepravilnosti na parlamentarnoj listi, poznati advokat i nekadašnji Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić je za TV Nova izjavio da slučaj sa lažiranim potpisima iz Vranja otvara i pitanje pečata.

„Ovo je skandalozan događaj čak i za naš sistem i predstavlja teško krivično delo falsifikovanja potpisa. Ne znamo ko je overio potpise jer Gradska uprava Vranja tvrdi da oni nisu, što otvara mnoga pitanja, kao što je pitanje pečata. Odnosno, da li je onda neko krivotvorio i pečat GU“ – kaže Šabić.

Podsećamo, komentarišući ovaj slučaj koji su otkrili članovi Zeleno-levog fronta (deo koalicije „Srbija protiv nasilja“), juče je Stefan Tasić iz ZLF za portal Slobodna reč rekao da se ne radi o izolovanom incidentu, kao i da svedočimo pokušaju da se kroz izvršenje krivičnog dela poguraju određene liste.

Istakao je da mnoge partije nemaju infrastrukturu i ljude na terenu, njihovo prikupljanje potpisa se „ne vidi“, ali u ekspresnom roku ipak prikupe izjave birača i podnesu liste, što se, „dešava iz izbornog procesa u proces godinama unazad, često uz podršku režimskog inženjeringa“

Zbog legitimiteta izbornog procesa i smanjenja uticaja režima tome se mora stati na put, kaže on, i dodaje:

„Radi se o pokušaju da se poguraju neke liste, kako bi se zapravo uticalo na postizbornu matematiku i otežala smena nedemokratske vlasti. Najbolji lek za to je masovna izlaznost, jaka kontrola izbora na samom biračkom mestu i naravno, glasanje za jasne opozicione liste“ – rekao je Tasić.

Novinari portala Slobodna reč poslali su upit načelniku vranjske Gradske uprave Dušanu Aritonoviću sa pitanjima o ovom slučaju i uskoro očekujemo odgovor.

Pročitajte više:

Ponovo lažiranje potpisa u Vranju: Dostavili izjave birača a Gradska uprava tvrdi da ne postoje

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -spot_img

Poslednji članci