fbpx
26.6 C
Vranje
četvrtak, 18.07.2024

Za ove projekte iz oblasti kulture će Vranjanci dati šest miliona dinara

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – Članovi Gradskog veća (GV) odlučili su, na jučerašnjoj sednici, koji projekti iz oblasti kulture će biti finansirani i sufinansirani u 2024. godini. Za ove potrebe, građani Vranja izdvojili su šest miliona dinara, saopštila je Služba za odnose sa javnošću.

Većnici su odlučili da se, u okviru oblasti „Književnost – stvaralaštvo“, izvoji novac za finansiranje i sufinansiranje osam projekata. Udruženju slobodnih umetničkih duša USUD „Ava Justin“ dato je, ukupno, 160.000 dinara za (su)finansiranje dva projekta – za roman „Adut“, autorke Mirjane Petrović, 90.000 dinara, i za zbirku poezije „Dvoboj jerusalimske ruže“, autorke Aleksandre Ljubić, 70.000 dinara. Udruženje književnika Vranja dobilo je 290.000 dinara za (su)finansiranje tri projekta – za monografiju „Kao da je nekad bilo“, autorke Vesne Petric, 120.000 dinara, za knjigu „Za gladni usta bajat lebac nema“, autora Mileta Kostića Dubnice, 90.000 dinara, i za knjigu „Nije srpski da se Srbi mrze“, autora Dragana Miljkovića, 80.000 dinara. Savez književnika u otadžbini i rasejanju (SKOR) dobio je 80.000 dinara za zbirku poezije „Pesme iz kamena u miholjskom letu“, autora Ljubomira St. Manasijevića. Udruženje građana „Odbor za ljudska prava“ dobilo je 120.000 dinara za roman „Amerikanka u Vranju“, a Udruženje „Centar za promociju društvenih ideja“ 200.000 dinara za projekat „Vranjski književnici, nekada i sada“.

U oblasti „Muzika (stvaralaštvo, produckija i interpretacija“ (su)finansirana su dva projekta, oba sa po 200.000 dinara. Prvi je „Zvuci sa tromeđe“, Centra za javno zagovaranje demokratije CEDEM, a drugi „Svi smo mi svitci“, Regionalnog udruženja Pčinjskog okruga za pomoć osobama sa autizmom „Govori glasno“.

Iz oblasti „Likovne, primenjene, vizuelne umetnosti, dizajn i arhitektura“ (su)finansirana su tri projekta – „U svetu jednakih“, Društva za cerebralnu i dečju paralizu „Sunce“ Vranje, za koji su Vranjanci izdvojili 100.000 dinara, potom „Dečja kreativna radionica“, Udruženja „Koncept“, za čiju je realizaciju izdvojeno 150.000 dinara, dok je za projekat „Vranje na karti“, Udruženja SPA“, opredeljeno 150.000 dinara.

Jedan projekat (su)finansiran je u okviru oblasti „Pozorišna umetnost (stvaralaštvo, produkcija, interpretacija)“, sa 300.000 dinara, i to onaj Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih – „12. Međunarodni festival pantomime ‘P(H)ANTOMFEST'“.

Za tri projekta iz oblasti „Umetnička igra – klasični balet, narodna igra, savremena igra (stvaralaštvo, produkcija i interpretacija)“ izdvojeno je ukupno 720.000 dinara. Za projekat „Sličnost srpsko-makedonskog naroda kroz narodne nošnje“, Udruženja građana makedonske nacionalne zajednice „Goce Delčev“ Vranje, 50.000 dinara, za „Korakom predaka“, Udruženja Centar za kulturu „Predvodnica“, 120.000 dinara, a za „Osmi međunarodni festival folklornog stvaralaštva dece i omladine“, Društva srpskih domaćina, Opštinski odbor Vranjska Banja, 550.000 dinara.

Iz oblasti „Filmska umetnost i ostalo audio-vizuelno stvaralaštvo“ (su)finansirana su tri projekta, svi sa po 150.000 dinara – „OBJEKTIVno Vranje 05“, Udruženja „Centar za medijsku transparentnost i društvenu odgovornost“ CMTDO, zatim „20. Međunarodni festival dokumentarnog filma ‘Dokument 2024′“, Udruženja „Dokument 2024“, kao i „Nad sobom“, Udruženja građana „Cug“.

Dva su projekta Vranjanci (su)finansirali iz oblasti „Delatnost zaštite u oblasti nepokretnih kulturnih dobara“. Projekat „Sanacija spomenika palim borcima i žrtvama fašističkog terora na području mesne zajednice Pavlovac 1941–1945“, Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkih ratova SUBNOR Vranje, (su)finansiran je sa 200.000 dinara, dok je 280.000 dinara izdvojeno za projekat „Vranje u Prvom svetskom ratu – istorijski osvrt, obeležavanje značajnih događaja i održavanje spomenika herojima Velikog rata“, Udruženja potomaka ratnika Srbije 1912–1918. godine Vranje.

Projekat „Oldtajmer – reli prijateljstva u Vranju“, Udruženja ljubitelja oldtajmera, (su)finansiran je sa 250.000 dinara, kao jedini iz oblasti „Delatnost zaštite u oblasti pokretnih kulturnih dobara“.

Naposletku, tri su projekta, u oblasti „Delatnost zaštite u oblasti nematerijalnog kulturnog nasleđa“, Vranjanci (su)finansirali. Udruženje penzionera „Đerenka“ je za projekat „Očuvanje tradicije i kulture grada Vranja“ dobilo 350.000 dinara, Folklorni ansambl „Sevdah“, za „Unapređenje i očuvanje tradicije Vranja i juga Srbije“, 1.700.000 dinara, a Udruženje građana „Izom“, za „Kalendar događaja Vranja i vranjskog kraja“, 100.000 dinara.

Čitajte više:

Vranjanci daju 27,7 miliona dinara prorežimskim medijima

 

 

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -spot_img

Poslednji članci