fbpx
12 C
Vranje
četvrtak, 30.05.2024

Zakon prekršila i vlast u Vranju: Transparentnost Srbija upozorava da nema podataka o ostavkama

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD / VRANJE – To što na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije nije moguće naći podatke o ostavkama gradonačelnika oko 70 opština u Srbiji krajem septembra ove godine, jasno pokazuje da opštine tih gradova nisu ispunile svoju zakonsku obavezu, saopštila je danas nevladina organizacija Transparentnost Srbija, prenosi FoNet.

Na osnovu Zakona o sprečavanju korupcije, organ koji bira funkcionera obavezan je da u roku od 15 dana od prestanka mandata o tome obavesti Agenciju za sprečavanje korupcije. Za propuštanje tog roka, zaprećena je novčana kazna od 100 do 150 hiljada dinara za odgovorno lice, ističu iz organizacije TS.

„Uvidom u registar funkcionera, utvrđeno je da na spisku funkcionera kojima je prestao mandat tokom septembra i oktobra nema ni jednog čelnika lokalne samouprave“ – stoji u saopštenju.

Problem predstavlja i to što nije jasno definisano šta su „tekući i neodložni poslovi“ koje mogu da obavljaju gradonačelnici u ostavci i privremeni organi koji će ih uskoro zameniti, što otvara prostor za vođenje funkcionerske kampanje.

U saopštenju Transparentnosti Srbija se ističe da građani Srbije još ne znaju pouzdano ni u kojim sve opštinama će biti održani prevremeni lokalni izbori, pošto su gradonačelnici i predsednici opština podneli ostavke, već se isključivo na osnovu medijskih navoda spekuliše da je reč o oko 70 opština i lokalnih samouprava.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci