fbpx
15.9 C
Vranje
četvrtak, 30.05.2024

Istekao rok: Vranje i Vranjska Banja od danas bez izvršne vlasti

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE / VRANJSKA BANJA – Tokom vikenda istekao je rok od 30 dana koji je Skupština grada Vranja imala za odabir novog gradonačelnika, nakon ostavke Slobodana Milenkovića 28. septembra.

Grad koji je trenutno bez izvršne vlasti posledica je masovnih ostavki gradonačelnika i predsednika opština širom Srbije gde vlast ima Srpska napredna stranka, kao i dogovora funkcionera i odbornika SNS-a, koji u Skupštini grada Vranja imaju većinu sa 36 odbornika od 65, te nije bilo predloga za novog gradonačelnika od strane najmanje 33 odbornika.

Time je stvoren prostor da republička zakonodavna i izvršna vlast (Narodna skupština i Vlada Srbije), gradsku Skupštinu koja ne funkcioniše raspusti, te da se raspišu izbori za nove odbornike Skupštine, a u gradu bez zakonodavne i izvršne vlasti potom uvede privremeni organ uprave.

Kada se radi o izvršnoj vlasti u Gradskoj opštini Vranjska Banja, po Statutu grada Vranja, skupštinu GO mora raspustiti aktuelni predsednik Skupštine grada Vranja, što se do danas nije desilo.

Zakonski i ustavni rok za raspisivanje lokalnih izbora je 45 dana pre održavanja, što znači da lokalni parlamenti u Srbiji moraju biti raspušteni pre 2. novembra, ali do tada se mora obrazovati i privremeni organ uprave.

Pročitajte više:

Tričković odlazi, a nije raspisao izbore u Vranjskoj Banji

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci