fbpx
12.8 C
Vranje
subota, 13.04.2024

Zaštitnik: Javite se bez odlaganja ako vam se na šalteru Parking servisa desi ovo

Odabrani članci

Sanja Petrov
Sanja Petrov
Izvršna urednica. U novinarstvu od 2011. godine. Trenutno na master studijama Fakulteta za medije i komunikacije. U slobodno vreme bavi se pevanjem.

VRANJE – U slučaju da želite da reklamirate kaznu za parkiranje, a na šalteru Parking servisa vam daju instrukciju da, umesto kazne, SMS-om uplatite dnevnu kartu od 150 ili 250 dinara, bez popunjavanja zvaničnog Zahteva za reklamaciju, te vam nakon toga na kućnu adresu za istu tu kaznu stigne opomena, javite se bez odlaganja kancelariji Ombudsmana, poručio je aktuelni Zaštitnik građana Marko Tričković.

Nakon pritužbi zbog procedure tokom reklamiranja parking kazni, kada su građani umesto popunjavanja zvaničnog zahteva za reklamaciju, na šalteru JKP Parking servis dobijali instrukcije da plate dnevnu kartu SMS-om (150 ili 250 dinara), a nisu dobijali pismenu potvrdu o prihvatanju ili odbijanju zahteva, Parking servis je bio pod lupom Zaštitnika građana, koji je pokrenuo postupak ispitivanja eventualnih povreda prava građana ili nepravilnosti u radu.

Tokom 2020. i 2021. godine se nekoliko korisnika usluga ovog javnog preduzeća javilo redakciji sa komentarima da Parking servis „pljačka“ građane, zbog načina na koji su bili „uslovljeni slanjem SMS poruke kako bi im bila uvažena reklamacija“. Jednoj od naših sagovornica je, nakon ovakve „procedure“ tokom reklamacije u junu, u novembru stigla opomena pred utuženje za istu tu kaznu, te je, kako tvrdi, morala da plati ceo iznos jer nije imala dokaz da je podnela zahtev za reklamaciju, kao ni SMS poruku koju je poslala nekoliko meseci pre toga, jer je menjala telefon. Redakciji se poslednjih meseci zbog ovakve „procedure“ javilo još nekoliko građana, a kao najveći problem naveli su što ne dobijaju ikakvu potvrdu o prihvatanju ili odbijanju reklamacije kazne iz nekih od opravdanih razloga, te ako bude bilo problema, nemaju dokaze.

Stanković: To radimo da izađemo u susret

Zbog toga smo početkom godine najpre razgovarali sa direktorom JKP Parking servis Marjanom Stankovićem, koji je u pisanom odgovoru redakciji potvrdio da građani dobijaju ovakve instrukcije i da Parking servis tako „izlazi u susret“. Pitali smo ga da nam objasni tačnu proceduru, jer je poslovanje javnih ustanova i preduzeća uređeno statutom, odlukama, pravilnicima…

„Plaćanjem 150 dinara za drugu zonu ili 250 dinara za prvu zonu, imamo razlog za storniranje, da izađemo u susret i smanjimo troškove građana, da ne moraju uplatiti 500 ili 1.000 dinara“ – naveo je Stanković u mejlu.

Nadam se da sam uspeo da Vam objasnim koja je to “procedura” – dodao je tada Stanković.

Suprotstavljeni navodi, ništa bez dokaza

Iz kancelarije ombudsmana Tričkovića je redakciji portala Slobodna reč ubrzo stigao detaljan odgovor, nakon što se JKP Parking servis pisanim putem izjasnio o ovim navodima. Parking servis negira da građani ne popunjavaju zahtev za reklamaciju i tvrde da svaki zahtev razmatra „posebna komisija“, te da se zahtevi razmatraju jednom nedeljno.

„Nakon tog perioda, svaki građanin može da dobije informaciju i potvrdu o reklamaciji u prostorijama preduzeća, mejlom ili pozivom telefonom“ – stoji u odgovoru.

Ističu da se svaka reklamacija evidentira, kao i broj storniranih kazni, te da se nije dešavalo da pored reklamacije i stornirane kazne neko od građana dobije opomenu pred utuženje za istu tu kaznu.

Tričković: Očekujemo otklanjanje propusta

Iako korisnici usluga tvrde drugačije, lokalni zaštitnik građana „iz samog izjašnjenja JKP Parking servis kao i iz konsultacija sa direktorom ovog preduzeća“ ima uveravanja da u aktuelnom poslovanju svi građani koji reklamiraju kazne za parkiranje popunjavaju zahtev za reklamaciju, te se svaka, uz broj storniranih kazni, evidentira, a u skladu sa tim svaki građanin može da dobije potvrdu o reklamaciji.

Dakle, ukoliko niste sigurni da li vam je zahtev za reklamaciju usvojen i kazna stornirana, te se bojite da će vam stići opomena pred utuženje, možete tražiti potvrdu od Parking servisa.

„U budućem radu ovog javnog preduzeća očekujemo aktivno i angažovano postupanje, kako bi pravilnom organizacijom i ažurnim postupanjem svi eventualni propusti, ukoliko ih je bilo, a na šta ste ukazali vi i vaši čitaoci, bili otklonjenji“ – kaže Ombudsman za Slobodnu reč.

Kada su u pitanju navodi da su građani i pored stornirane kazne dobili posle određenog vremena opomenu pred utuženje za istu kaznu, ombudsman kaže da se, na osnovu izjašnjavanja nadležnih, u evidenciji ovog javnog preduzeća tako nešto nije dešavalo.

„S obzirom na suprotstavljene navode, bez odgovarajućih dokaza ne može sa sigurnošću da se utvrdi da je na ovaj način u prošlosti došlo do propusta u radu preduzeća, a na štetu prava korisnika“ – poručuje.

„Ukoliko se ovakvi slučajevi dese, potrebno je da se građani bez odlaganja jave našoj kancelariji“ – dodaje.

Tričković poziva sve građane i čitaoce koji nam se obrate, a imaju konkretan problem ili nedoumicu oko ostvarivanja svojih prava kod lokalnih preduzeća i ustanova, da se obrate Kancelariji lokalnog ombudsmana, kako bi „pomogli da građani svoje zahteve i prava ostvare na brz i efikasan način bez nepotrebnog gubljenja vremena“.

Odluka o javnim parkiralištima jasno uređuje poslovanje

Kako je objasnio ombudsman, pitanja od značaja za obavljanje komunalne delatnosti upravljanja javnim parkiralištima na teritoriji grada Vranja su uređena Odlukom („Službeni glasnik grada Vranja“, br. 44/2016, 2/2017 – drugi popis, 18/2017, 15/2019 i 25/2019 – ispravka). Ombudsman detaljno podseća na procedure i navodi da građani mogu reklamirati kazne za parkiranje iz nekog od opravdanih razloga na tri načina: online, poštom ili lično. Isto stoji i na zvaničnom sajtu ali mi nismo uspeli da pronađemo link koji vodi ka pomenutom sistemu za reklamacije.

 

Pročitajte više:

Neuobičajen izbor – Novi zaštitnik građana u Vranju istaknuti član SNS-a

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci