fbpx
6.2 C
Vranje
nedelja, 21.04.2024

Aktivisti traže kamere, rasvetu i kontejnere kod tvrđave Markovo kale

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – Zahtev da organi Grada Vranja, u okviru svojih nadležnosti, preduzmu odgovarajuće mere za adekvatnu zaštitu i nadzor tvrđave Markovo kale, kao i prostora oko nje, predat je danas nadležnima, saopštili su pokretači peticije, aktivista pokreta Ekološki ustanak, Dragan Antić, i aktivistkinja Gradskog odbora Srbija Centra (SRCE), Jana Trajković Bogdanov.

Kako su naveli, traže da organi Grada pokrenu odgovarajući postupak i preduzmu određene radnje, sve u cilju donošenja odluke o pružanju adekvatne zaštite i nadzora tvrđave, koja predstavlja kulturno dobro pod zaštitom države.

Pod adekvatnom zaštitom i nadzorom se podrazumeva postavljanje kontejnera, rasvete i video-nadzora, kako bi se ovo kulturno dobro štitilo od nesavesnih građana koji odlažu smeće van mesta koje je predviđeno za otpad.

„Dešavanja koje bi kamere beležile mogu pratiti odgovarajuće institucije koje bi Grad zadužio, a nesavesnim građanima bi Komunalna inspekcija i ekološki inspektori pisali odgovarajuće kazne propisane zakonom“ – navodi se u tekstu zahteva.

Kako ističu, pozivajući se na Zakon o komunalnim delatnostima i Statut Grada, nadležni organi su u obavezi da se staraju o kulturno-istorijskim znamenitostima koje se prostiru na celoj teritoriji, odnosno da održavaju čistoću i staraju se da isti ne budu ugroženi.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci