fbpx
21.8 C
Vranje
utorak, 25.06.2024

Akušersko nasilje među najvećim problemima žena u Srbiji

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BEOGRAD / VRANJE – Poverenica za ravnopravnost Brankica Janković izjavila je danas, povodom Nacionalnog dana rodne ravnopravnosti, da za taj dan može da izdvoji tri problema – rodno zasnovano nasilje, akušersko nasilje i položaj žena na selu.

„Položaj i žena i muškaraca zavisi od stanja zdravlja, pristupa zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti, obrazovanja i socijalno-ekonomskog položaja“, rekla je Janković za Radio-televiziju Srbije.

Poverenica je ukazala da postoji inicijativa za izmenu Krivičnog zakonika, kako bi žrtva bila obaveštena kada osuđenik koji je počinio nasilje bude pušten na slobodu i dodala da je potrebno kažnjavanje i širenje eksplicitnih sadržaja u digitalnom svetu.

Govoreći o akušerskom nasilju, Janković je istakla da je njen kabinet pre dva meseca uputio preporuku mera klinikama i Ministarstvu zdravlja da se stvore bolji uslovi za humani i nedragirajući položaj žena tokom trudnoće i porođaja i da medicinsko osoblje mora imati obuku i iz ljudskih prava kako porođaj ne bi postao traumatično i potresno iskustvo za žene i razlog odustajanja od drugog deteta.

Kako je rekla, žene na selu u težem položaju nego žene u gradu, da im nedostaju brojne usluge – od javnog saobraćaja do pristupa zdravstvenim i socijalnim uslugama.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -spot_img

Poslednji članci