fbpx
15 C
Vranje
sreda, 22.05.2024

Ambasada Nemačke: Ulazak samo za one sa stalnim boravkom, ograničenja i dalje važe

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD – Ambasada Savezne Republike Nemačke u Beogradu objavila je saopštenje ukazujući na ograničenja za ulazak u Nemačku koja su i dalje na snazi, bez obzira na preporuke Evropske komisije za ublažavanje ograničenja putovanja od danas, jer one nisu obavezujuće za države članice.

Do donošenja zvanične odluke Vlade Savezne Republike Nemačke ograničenja za putovanja za srpske državljane će važiti i nakon 30. juna 2020. godine.“ – stoji u saopštenju. Srpskim državljanima sa boravišnom dozvolom ili nacionalnom vizom Savezne Republike Nemačke ulazak u Nemačku će biti dozvoljen po pravilu isključivo ukoliko je putovanje u svrhu povratka na mesto stalnog boravka. Od ovoga su izuzeti supružnici nemačkih ili EU državljana, prilikom zajedničkog ulaza u zemlju, roditelji maloletne dece koja poseduju nemačko državljanstvo, takođe prilikom zajedničkog ulaska u zemlju, kao i medicinsko osoblje.

Pored slobodnog kretanja, i dalje je na snazi samoizolacija onih koji uđu u zemlju. Kako stoji u saopštenju, načelno je obavezno da se posle dolaska u Nemačku ide u kućnu samoizolaciju od dana i da se putem mejla ili telefonom svi jave nadležnom zdravstvenom zavodu u mestu boravka odnosno smeštaja. „Nakon dolaska u Saveznu Republiku Nemačku može da se uradi test koji bi dokazao da ste negativni. Ako se testom isključi infekcija virusom Covid-19, otpada i obaveza kućne samoizolacije. Rezultat testa treba čuvati 14 dana“ – navodi se na sajtu Ambasade Nemačke.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci