fbpx
16.9 C
Vranje
utorak, 16.04.2024

Arsić: Laž je da tražimo od Roma da glasaju zbog pomoći

Odabrani članci

Sanja Petrov
Sanja Petrov
Izvršna urednica. U novinarstvu od 2011. godine. Trenutno na master studijama Fakulteta za medije i komunikacije. U slobodno vreme bavi se pevanjem.

VRANJE – Nakon informacije da su se siromaštvo i uslovljavanje birača socijalnom pomoći u nekoliko gradova na jugu Srbije našli u godišnjem Izveštaju Evropskog parlamenta o Srbiji, v.d. direktora vranjskog Centra za socijalni rad Dragana Arsić za portal Slobodna reč kaže da nije upoznata sa ovim i navodima iz teksta o amandmanima dve grupe evroposlanika koji posebno ističu ove probleme u Vranju. Arsić tvrdi da su komentari izvestioca iz senke neosnovani.

Kako smo izvestili sredinom maja, siromaštvo i zloupotreba socijalne pomoći u Vranju stigli su i do Evropskog parlamenta – poslanici ove institucije iz tri različite grupe (lLiberali, Socijaliste i demokrate i poslanica Zelenih Viola von Kramon-Taubadel) podneli su amandmane na nacrt Izveštaja koji piše Vladimir Bilčik, u kojima su izrazili zabrinutost zbog „socio-ekonomske situacije na jugu Srbije, naročito u Gradu Vranju„i pozvali Vladu Srbije da istraži sve navode o „upotrebi socijalne pomoći kao instrument za pritisak na glasače, naročito među ranjivim grupama i pripadnicima romske nacionalne manjine„. Ovo je ujedno bio i prvi put u istoriji da poslanici EP diskutuju o Vranju.

U finalnom tekstu Izveštaja koji usvojen 14. juna na sednici Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta (AFET), amandman o siromaštvu i zloupotrebi socijalne pomoći u nekoliko gradova na jugu Srbije usvojen je većinom glasova i zvanično je sada u finalnoj verziji godišnjeg izveštaja koji Bilčik sastavlja o Srbiji. Radi se o kompromisnom amandmanu u kojem se ne ističe Vranje posebno, jer problema ima i u ostalim opštinama Pčinjskog okruga.

Arsić: Tvrdnje izvestioca neosnovane, nezadovoljni mogu da se žale

Rukovodstvu vranjskog Centra za socijalni rad, odnosno v.d. direktora Dragani Arsić prosledili smo ove informacije i navode, i upitali za komentar.

„Nisam upoznata sa navodima iz teksta koji pominjete. A u vezi komentara ‘izvestioca iz senke’ tvrdim da su neosnovani“ – rekla je ona za naš portal.

Kako je dodala, „kod Centra za socijalni rad svaki građanin grada Vranja ima pravo da podnese zahtev i traži svoja prava“. Dalje kaže da se po zahtevima „odlučuje isključivo po Zakonu o socijalnoj zaštiti i Gradskoj Odluci o pravima iz oblasti socijalne zaštite Grada Vranja“.

Ukoliko nakon donošenja Odluke i Rešenja, podnosilac nije zadovoljan istim, prema Zakonu o Upravnom postupku ima pravo žalbe u roku koji ovaj Zakon predviđa. Po eventualnim izjavljenim žalbama odlučuje drugostepeni organ resornog Ministarstva i Gradonačelnik i Gradsko Veće Grada Vranja kada su u pitanju žalbe koje se tiču zahteva o proširenim pravima socijalne zaštite propisanim Gradskom Odlukom o proširenim pravima socijalne zaštite Grada Vranja“ – navodi Arsić u mejlu.

Arsić nije dodatno komentarisala zabrinutost evroposlanika za socio-ekonomsku situaciju u Pčinjskom okrugu i njihove pozive Vladi da istraži navode o zloupotrebi socijalne pomoći i da adekvatno odgovori na izazove siromaštva i nezaposlenosti u ovom delu zemlje.

Većnik zadužen za romsku manjinu bez komentara

Navode evroposlanika smo 21. juna osim v.d. direktora CSR Dragani Arsić prosledili članovima Gradskog veća koji su zaduženi za socijalna pitanja (Danijela Milosavljević) i nacionalne manjine i etničke zajednice (Dejan Ivanović), kao i ministarstvima u čijoj su nadležnosti ova pitanja. Nedelju dana kasnije, pored Arsić odgovorila je jedino Milosavljević, ali takođe bez komentarisanja problema koji brine Evropski parlament – siromaštvo, nezaposlenost, zloupotreba socijalne pomoći.

Većnica nam je objasnila da u skladu sa Zakonom o socijalnoj zaštiti, novčana socijalna pomoć nije u nadležnosti lokalne samouprave, već se radi o poverenoj nadležnosti – Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja nadležnost poverava Centru za socijalni rad.

„Shodno tome, Grad Vranje nema ikakvog uvida u ostvarivanje prava na novčanu socijalnu pomoć“ – objašnjava.

Sa druge strane, kada su u pitanju jednokratne novčane pomoći koje se priznaju iz budžeta grada Vranje, iste se odobravaju u skladu sa Odlukom o socijalnoj zaštiti grada Vranja i Pravilnika za ostvarivanje i priznavanje prava u oblasti socijalne zaštite građana koja se finansiraju iz budžeta grada Vranja, dodaje Milosavljević.

Možda će Vas zanimati:

[BRIFING] Umesto da cveta, Vranje je zarobljeno a broj ljudi na minimalcu poražavajuć [VIDEO]

 

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci