fbpx
15.9 C
Vranje
četvrtak, 30.05.2024

BCLJP: Država nezainteresovana za zaštitu žrtava torture

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BEOGRAD – Beogradski centar za ljudska prava (BCLJP) saopštio je da je „država nezainteresovana da se bori prevencijom i procesuiranjem slučajeva torture i zaštitom žrtava“, javlja FoNet.

U saopštenju povodom 26. juna, Međunarodnog dana podrške žrtvama torture, istaknuto je da je „neophodno rešavati probleme i posledice koje nastaju u društvima koja ne kažnjavaju učinioce torture i ne pomažu žrtve u ostvarivanju njihovih prava“.

„Iako su prevencija i borba protiv torture upisani kao ciljevi procesa evrointegracija Srbije i navedeni u mnogim strateškim dokumentima, država ne pravi gotovo nikakve pomake u toj oblasti“, ocenio je BCLJP.

Kao primer nezainteresovanosti države da se bori protiv torture navedeno je da „ta dela i dalje zastarevaju, suprotno obavezama Srbije po međunarodnom pravu“.

Pored toga, definicija torture u Krivičnom zakoniku i dalje nije usklađena sa definicijom predviđenom u članu 1 Konvencije Ujedinjenih nacija protiv torture i drugih surovih, neljudskih ili ponižavajućih kazni ili postupaka, iako međunarodna tela to preporučuju Srbiji proteklih 10 godina.

 

 

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci