fbpx
15 C
Vranje
utorak, 21.05.2024

Za prekograničnu saradnju Srbije i Severne Makedonije 3,6 miliona evra

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

NIŠ – U Nišu je potpisan prvi sporazum o projektu prekogranične saradnje između Srbije i Severne Makedonije, čija je vrednost 3,6 miliona evra. Očekuje se da će, zahvaljujući ovom Programu prekogranične saradnje, „građanima biti dostupnije usluge socijalne i zdravstvene zaštite za ugrožene grupe, kao i da će biti više kulturnih sadržaja za sve stanovnike sa teritorije Programa“, saopštila je EU Info mreža.

Kako se navodi, područje ovog programa prekogranične saradnje obuhvata Jablanički i Pčinjski okrug u Srbiji i Severoistočni region i deo Skopskog regiona u Severnoj Makedoniji, u kojem živi oko 850.000 stanovnika, u obe države.

Razvojem prekograničnog turizma i zaštitom kulturnog i prirodnog nasleđa sa obe strane granice „značajno će se povećati broj turističkih poseta i dužina boravka turista u pograničnom području“.

Sporazum o finansiranju potpisali su, u okviru EU nedelje mogućnosti, ministarka za evropske integracije Tanja Miščević, potpredsednik Vlade Severne Makedonije Bojan Maričić i šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre.

Ukupan budžet programa koji je Evropska komisija usvojila 3. juna 2022. godine iznosi 9,7 miliona evra, od čega 8,4 miliona evra sufinansira EU, što je više nego dvostruko sredstava u poređenju sa prethodnom sedmogodišnjom finansijskom perspektivom, navodi se u saopštenju.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci