fbpx
17.9 C
Vranje
utorak, 23.07.2024

Cigarete skuplje od prvog jula

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD / VRANJE – Sve pušače u Srbiji od prvog jula očekuje novo poskupljenje cigareta po paklici, a razlog tome je akcizni kalendar koji je usvojen krajem 2020. godine, po kome na početku svakog januara i jula cigarete poskupljuju zbog uvećanja akcize od 1,5 dinara, i to sve do 2025. godine, javlja Politika.

Uz nju se na cenu cigareta zaračunava i propocionalna komponenta ovog nameta od 33 odsto, koja ostaje i u narednom periodu ista, a na sve to se dodaje i PDV.

„Zbog svih tih nameta proizvođaći povećavaju cenu za 10 dinara, što znači da će ljubitelji duvanskog dima nakon julskog poskupljenja, u zavisnosti od marke, izdvajati od 320 do čak 610 dinara po paklici. Od tog novca u budžet bi trebalo, umesto sadašnjih 82,75, da se slije 84,25 dinara po paklici“, piše Politika.

Sa praksom poskupljenja nastaviće se i u 2024, što praktično uznači da ćemo cigarete, kroz godinu i po dana, plaćati po cenama kao u Evropskoj uniji (EU).

„Čekaju još dve korekcije cene naviše, kako bi se Srbija uskladilila sa standardima EU, po kojima bi do 2025. godine država, umesto sadašnjih 70, trebalo da prihoduje najmanje 90 evra na 1000 komada cigareta, odnosno 1,8 evra po paklici“, piše ovaj medij.

Osim klasičnih, poskupeće i elektronske cigarete, jer će i tečnost za njihovo punjenje imati korekciju i to za dinar po milimetru. I ljubitelji nesagorevajućeg duvana, koji je sve popularniji, imaće udar po džepu jer će i oni zbog korekcije specifične akcize najverovatnije morati da izdvoje bar 10 dinara više po pakli.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -spot_img

Poslednji članci