fbpx
14.7 C
Vranje
nedelja, 26.05.2024

Cilj međunarodna kulturna saradnja: Potpisan protokol o saradnji biblioteka u Vranju i Ohridu

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – Danas je u Vranju potpisan protokol o saradnji između Nacionalne ustanove Biblioteka „Grigor Prličev“ iz Ohrida i Javne biblioteke „Bora Stanković“. Potpisivanjem ovog dokumenta definišu se partnerski odnosi u cilju širenja međunarodne kulturne saradnje, razmene iskustava, upoznavanja novih saradnika, povezivanja ljudi i institucija, intenzivnije razmene bibliotečkog materijala i informacija, kao i saradnje na međunarodnim projektima.

Protokol su, u prostorijama Hilandarskog kutka, potpisali direktori ohridske i vranjske biblioteke, Milčo Jovanoski i Zoran Najdić, a, kako je rečeno na svečanosti, „ovime je pokazana zajednička spremnost da se obogaćuje i objektivizuje kulturni dijalog“.

„Kroz realizaciju međunarodne saradnje Javna biblioteka ‘Bora Stanković’ vrši promociju lokalnog stvaralaštva, afirmaciju nacionalne kulture i kulturno-istorijskog nasleđa, jača svoje obrazovne, stručne i umetničke kapacitete“, istakao je Najdić.

Izabela Savić, članica Gradskog veća za turizam i kulturu, istakla je da će ova saradnja „doprineti međusobnoj razmeni ideja, promociji kulturno-istorijskog nasleđa Vranja i Ohrida, kao i realizaciji novih međunarodnih projekata“.

Ovom prilikom, bibliotekari iz Severne Makedonije predstavili su svoju biblioteku video-projekcijom „Grigor Prličev – makedonski poet, roden vo Ohrid i naš patron“. Takođe, ovo je bila prilika i za međusobnu razmenu poklona i bibliotečkih izdanja.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci