fbpx
31.9 C
Vranje
sreda, 19.06.2024

Cvetković i Antić se složili: Jalovište kod Krive Feje veliki ekološki problem

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – Izvršna direktorka Javnog komunalnog preduzeća „Komrad“, Nela Cvetković, gostujući u TV debati „Kontekst„, u produkciji portala Vranje News i TV Info Puls, da je „jedan od ključnih problema kod nas jalovište rudnika Grot, o kojem retko ko priča“.

„Da ne kažem niko, ali to je prvi od veoma velikih problema, zagađenost vazduha je možda u januaru i februaru veća, prvenstveno zbog velikog broja individualnih ložišta“, rekla je Cvetković odgovarajući na pitanja voditeljke o najvećim problemima u Vranju koji se tiču ekologije i zaštite životne sredine.

Kako je dodala, „70 odsto naših sugrađana živi u kućama i svako ima individualno ložište, na drva ili ugalj“.

„U globalu to čini da budu malo povećane te koncentracije PM čestica, ali to nisu alarmante količine“ – rekla je ona.

Komentarišući upravljanje otpadom, rekla je da je Komrad na teritoriji grada prošle godine registrovao 105 divljih smetlišta, „uključujući seoske zajednice“.

„Od toga je JKP Komrad počistio 40, ostalo je 60-ak nekih malih i jedna velika divlja deponija koja se nalazi pored Romskog groblja. Što se tiče pijaće vode, Vranje ima jednu od najkvalitetnijih voda u Srbiji“ – dodala je.

Pomenula je sistem za prečišćavanje otpadnih voda koji je odnedavno u funkciji, „čime su rešeni neki problemi zagađenja životne sredine i naših vodnih tokova“, kao i da smetlište na teritoriji opštine Bujanovac pored Južne Morave stvara velike probleme, „naročito kada naiđe veća količina vode koja to smeće nosi ka Vranju, Vladičinom Hanu i dalje“.

Ponovo je najavila izgradnju regionalne deponije pored sanitarne deponije Meteris koja postoji od 2002. godine.

Drugi učesnik debate bio je profesor geografije i aktivista pokreta Ekološki ustanak, Dragan Antić, koji je najpre rekao da se ne slaže sa Cvetković da je ostalo 60 -ak divljih deponija:

„Ima ih 106, a ne 105“ – rekao je on i označio Meteris jednom od njih, jer je „2014. godine ispunila kapacitete i trebalo je da se zatvori“

„Sada je to sve samo ne ekološka deponija i pravi ogromne probleme stanovnicima sela Suvi Dol i Ranutovac“ – rekao je on.

Posebno su problematične divlje deponije kod Sobine, Kazanđola i ostataka tvrđave Markovo Kale, jer smeće nakon padavina završava u Vranjskoj i Sobinskoj reci, dodao je Antić.

Istakao je da je vazduh u Vranju zagađen od oktobra sve do polovine marta.

„Mi smo stalno u ‘ljubičastom’, koncentracija PM čestica je često iznad 200, a na nekim lokacijama koncentracija PM čestica po metru kubnom je preko 800, a znamo da je dozvoljeno do 40“ – rekao je on.

Podsetio je da na teritoriji grada Vranja nema zvaničnog merenja PM čestica, te vlast koja je u obavezi da izveštava građane o opasnom vazduhu, to ne radi.

Složio se da je jalovište kod Krive Feje veliki ekološki problem i ukazao na geografsku blizinu brane Prvonek, iz čijeg postrojenja se Vranjanci i okolina snabdevaju vodom.

„Došao sam do informacije da će rudnik Grot i Karamanica u Bosilegradu kupiti Kinezi, tako da ne znamo šta će biti sa povećanjem proizvodnje šta će biti sa jalovištem“ – rekao je on.

Celu debatu možete pogledati na portalu Vranje News ili na ovom linku.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -spot_img

Poslednji članci