fbpx
19.2 C
Vranje
nedelja, 23.06.2024

„Da jezikom ne diskriminišemo žene“: Održana projekcija dokumentarnog filma o pravilnoj upotrebi rodno osetljivog jezika

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – U velikoj sali Skupštine grada Vranja održana je projekcija dokumentarnog filma „Jezik i stvarnost“, u kome je prikazano, prvenstveno, kako da jezikom ne diskriminišemo osobe ženskog pola. Nakon projekcije se razvila i diskusija o rodno osetljivim jeziku.

Mr Maja Sedlarević, lingvistkinja i političarka, bivša predsednica Skupštine Vojvodine, istakla je da „upotrebom rodno osetljivog jezika sve žene činimo vidljivijima, a ponovo je dospeo u žižu interesovanja javnosti posle donošenja Zakona o rodnoj ravnopravnosti“.

„Do 2024. godine trebalo bi da se nađe u javnoj upotrebi, javnoj administraciji, medijima i obrazovanju. Upravo zbog toga smo krenuli po Srbiji, obilazimo lokalne samouprave sa ciljem da pokažemo kako pravilno treba da se koristi rodno osetljiv jezik. Pripremili smo niz preporuka koje pokazuju na koji način rodno osetljiv jezik može da se primenjuje i nesmetano koristi“, istakla je Sedlarević.

Nakon projekcije filma, održana je diskusija na ovu temu. Moderator događaja je bila Maja Mićić, predstavnica odeljenja za demokratizaciju Misije OEBS-a u Srbiji.

Pokrovitelj događaja je misija OEBS-a u Srbiji u saradnji sa Umetničkom produkcijskom grupom ShockART.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -spot_img

Poslednji članci