fbpx
1.6 C
Vranje
subota, 20.04.2024

Da li je rodno senzitivni jezik pitanje za crkvu

Odabrani članci

Jovana Mladenović
Jovana Mladenović
Saradnica portala, studentkinja novinarstva

BEOGRAD – Nakon što je patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije u uskršnjoj Poslanici, pored ostalih aktuelnih društvenih tema prokomentarisao i upotrebu jezika i ćirilice, kada je izjavio da se „nameće rodno osetljivi jezik iza koga se krije borba protiv braka i porodice“, deo javnosti je burno reagovao, a početkom nedelje se oglasila i Poverenica za zaštitu rodne ravnopravnosti Brankica Janković, poručivši da rodno senzitivni jezik nije pitanje za crkvu.

Podsećamo, patrijarh je posebno pozvao na „očuvanje srpskog jezika i ćiriličnog pisma, na kojima je izgrađena srpska kultura“, apelujući da se „obustavi nasilje nad sprskim jezikom i ukinu odredbe zakona koji to nasilje nameću, naročito kroz protivustavni zakon koji nameće takozvani rodno osetljivi jezik, iza koga se krije borba protiv braka i porodice kao bogoustanovljenih svetinja i prirodnih oblika čovekovog ličnog i sabornog žvota“.

Među prvima je reagovao narodni poslanik u Skupštini Srbije i predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović.

„Femicid, akušersko nasilje, neplaćanje alimentacije, loš rad socijalnih službi, ekonomska i svaka druga nesigurnost… možda ipak ‘malo’ više ugrožavaju brak i porodicu. Biće još hrišćanskih praznika, pa da na vreme preporučim temu“ – napisao je Grbović na svom zvaničnom Twitter nalogu.

Ubrzo je izjavu patrijarha prokomentarisao i predsednik Aleksandar Vučić, poručivši da u Srbiji postoji sekularnost. Takođe je dodao da nema pravo da ocenjuje patrijarha i poslanicu.

Kako je rekao, razgovara se sa patrijarhom i sa Sinodom, i „trude se da uvek pronađu najmanji zajednički imenitelj za rad i delatnost u budućnosti“, a crkvu je nazvao jednom od najvažnijih institucija od strateškog značaja za opstanak našeg naroda.

„Da ulazim sad u svaki pojedinačni stav niti mogu niti hoću, zna se ko odlučuje o zakonima, a ko donosi odluke po nekim drugim pitanjima“ – izjavio je predsednik Srbije.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković je u gostujući u programu N1 navela da rodno senzitivni jezik nije pitanje za SPC. Komentarišući uskršnju Poslanicu, Janković navodi da je bila iznenađena govorom patrijarha Porfirija.

Prema njenim rečima, crkva može da se izjašnjava o svim društvenim pitanjima koje smatra važnim, ali je Ustav jasan – Srbija je sekularna država i to pitanje je iz nadležnosti države.

„Pitanje rodno osetljivog jezika uopšte nije pitanje koje bi zavređivalo pažnju crkve“ – poručila je Janković.

Bilo bi važno kada bi crkva, kao važan društveni akter, na pravi način razumela to pitanje, dodala je. Prema njenim rečima, „uz svo naprezanje i analizu“, i dalje ne može da shvati zbog čega je mnogim društvenim činiocima i pojedincima problem rodno senzitivni jezik.

„On nije nikakva novotarija sa Zapada, tamo ima jezika koji nemaju rod, broj ili padeže. Zanimljivo mi je kako oni dolaze do te ideje da je to nešto novo, kao da oni nisu odrastali upotrebljavajući ženski rod. Nije mi jasno šta im izaziva problem“ – istakla je Janković za N1.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci