fbpx
15.9 C
Vranje
četvrtak, 30.05.2024

Demostat: Vojna vežba Srbije sa SAD ponovo ove godine

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BEOGRAD – Vojska Srbije održaće ove godine vojnu vežbu „Platinasti vuk“ sa pripadnicima vojske Sjedinjenih Američkih Država i zapadnim partnerima, saznaje Demostat, uz konstataciju da će time biti prekinut moratorijum na vojne vežbe sa stranim partnerima i sa istoka i sa zapada, koji je Srbija uvela pošto je počeo rat u Ukrajini.

Krajem februara prošle godine, kada je Rusija počela rat u Ukrajini, Vojska Srbije je do daljnjeg prekinula sve vojne vežbe sa stranim partnerima– i sa istokom i sa zapadom.

Odluka je doneta u skladu sa Zaključcima Saveta za nacionalnu bezbednost o krizi u Ukrajini, u kojima je navedeno da je, polazeći od principa vojne neutralnosti Srbije, a imajući u vidu strahovite pritiske kojima je država izložena, potrebno da se sve planske i vežbovne aktivnosti Vojske Srbije i MUP sa stranim partnerima prekinu i da se takve aktivnosti ne preduzimaju do daljnjeg.

Vojska Srbije je u međuvremenu održavala vojne vežbe, ali ne sa stranim partnerima, tako da će „Platinasti vuk“, navodi Demostat, biti prva multilateralna vojna vežba od kada je izbio sukob u Ukrajini, koji je praktično otpočeo stvaranje blokovske podele sveta.

Aktiviranje međunarodnih vojnih vežbi pomenuo je i viši savetnik Stejt departmenta Derek Šole, 23. marta, kada je na Tviteru zahvalio predsedniku Aleksandru Vučiću na konstruktivnom angažmanu u Ohridu, ali i na, kako je rekao, ponovnom angažovanju sa SAD u odbrambenim vojnim vežbama, uz hašteg „#PlatinastiVuk“.

Ove godine srpski vojnici će prvi put učestvovati u multinacionalnoj misiji koja nije pod kišobranom međunarodnih organizacija, odnosno Ujedinjenih nacija, na Sinaju, u misiji Egipta i Izraela, uz učešće i moderiranje SAD.

Proteklih godina, Vojska Srbije je imala mnogo više zajedničkih vežbi sa NATO i partnerima, nego sa Rusijom, iako je to u medijima često predstavljeno drugačije, dodaje Demostat.

Vojna vežba „Platinasti vuk 21“ održava se od 2014. godine, obično u junu, s ciljem da se vojnici pripreme za učešće u multinacionalnim operacijama, ali i kao podsticaj za razvoj baze „Jug“ kao regionalnog centra za obuku.

Vežba je prethodni put održana 2021. godine, kada su, osim pripradnika srpske i američke vojske, u bazi Jug vežbali i pripadnici oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Bugarske, Grčke, Mađarske, Rumunije, Slovenije, Velike Britanije i Francuske.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci