fbpx
25 C
Vranje
nedelja, 14.04.2024

Dijabetes pogađa i mlade

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

VRANJE / BEOGRAD – Dijabetes predstavlja rastući zdravstveni problem velikog broja naših građana i građanki, a, u poslednje vreme, sve više pogađa decu i mlade, rekla je poverenica za zaštitu ravnopravnosti, Brankica Janković, povodom Svetskog dana borbe protiv dijabetesa, saopšteno je iz njenog kabineta.

Ona je ukazala na to da je ovaj dan još jedna prilika da se pokrenemo i uradimo mnogo više na prevenciji, a da oni koji žive sa dijabetesom ne budu izloženi diskriminaciji zbog svog zdravstvenog stanja.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, kasno otkrivanje dijabetesa, neadekvatno lečenje i nedostatak podrške pacijentu može dovesti do ozbiljnih i po život opasnih komplikacija.

U Srbiji je dijabetes peti vodeći uzrok smrti i peti uzrok opterećenja bolestima. Procenjuje se da oko 460.000 odraslog stanovništva Srbije zna da ima dijabetes, dok kod približno 250.000 dijabetes još nije otkriven. U Srbiji, kao i u svetu, sve više dece i adolescenata živi sa tipom 1 dijabetesa.

Poverenica je početkom godine uputila inicijativu Ministarstvu zdravlja, koju je podržalo Ministarstvo prosvete, da utvrdi procedure u predškolskom ustanovama, kao i u ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja, o postupanju sa decom i učenicima sa dijabetesom i drugim nezaraznim hroničnim bolestima, kao i retkim bolestima u cilju podrške, dobre kontrole bolesti i sprečavanja komplikacija.

Prema njenim rečima, uvođenjem tih procedura uticalo bi se ne samo na unapređenje njihovog položaja, već i zaštitu od stigmatizacije i diskriminacije, podsetila je poverenica.

Institucija Poverenika je nedavno i svim predškolskim ustanovama u Srbiji preporučila da izmene formular za upis kako bi već prilikom prijave deteta za upis roditelj mogao da ukaže da dete ima dijabetes ili drugu retku, neurotransmitersku ili hroničnu nezaraznu bolest.

To bi značilo da ustanova već u momentu prijave ima informacije o potrebama dece, vrsti terapije i načinu na koji se terapija daje, kao i vremena da pripremi kapacitete za potrebnu podršku.

„Važno je što su predškolske ustanove prepoznale važnost ove preporuke i što nas iz dana u dan obaveštavaju da su po njoj postupile“, kazala je Janković.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci