fbpx
12.2 C
Vranje
subota, 13.04.2024

Direktorka MMF-a: „Usijane cene“ počeće da se hlade tek 2023.

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD – Generalna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgijeva ocenila je da će inflacija u svetu verovatno biti ukroćena sledeće godine kada povećanje kamatnih stopa počne delovati.

Prema njenim rečima, globalne kamatne stope nastaviće rast do 2023. godine i tek tada će usijane cene početi da se hlade kao odgovor na akcije centralnih banaka.

Cene sirovina, kao što je nafta, možda su se stabilizovale i počele da opadaju poslednjih meseci, ali Georgieva smatra da to ne znači nužno da je inflacija ukroćena, već da je to pre reakcija tržišnih aktera na rizike od recesije.

„Centralne banke pojačavaju mere kako bi kontrolisale inflaciju, i to je prioritet. Moraju nastaviti tako sve dok ne bude jasno da su inflaciona očekivanja čvrsto usidrena“ – rekla je Georgieva za CNBC na marginama sastanka ministara finansija G-20 na Baliju.

U ovom trenutku, dodala je, „još uvek vidimo da inflacija raste te je zato moramo politi hladnim tušem“, mada mnogi podaci koji se koriste za utvrđivanje indeksa potrošačkih cena kasne. Georgieva je navela da svi znaci ukazuju na to da inflacija još nije obuzdana i zaključila da je najvažnije da se uspostavi kontrola nad njom, inače će prihodi erodirati, što će najviše pogoditi najsiromašnije delove sveta.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci