fbpx
16.9 C
Vranje
utorak, 16.04.2024

Dodeljene nagrade Nezavisnog društva novinara Vojvodine

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

NOVI SAD – Godišnja nagrada Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) dodeljena je Fondaciji „Slavko Ćuruvija“, nagrada za istraživačko i za analitičko novinarstvo Sanji Ignjatović Eker i Petru Klaiću, za najboljeg novinara koja izveštava na jezicima manjinskih nacionalnih zajednica Lei Apro, a regionalna nagrada „Mirko Đorđević“ Teofilu Pančiću.

Komisija za dodelu nagrada ocenila je da je Fondacija „Slavko Ćuruvija“ – „simbol borbe za opstanak novinarske profesije, koja nije izložena samo cenzuri, pristiscima, pretnjama, već i otvorenom državnom progonu“.

„Da su državni moćnici spremni na sve kako bi ućutkali istinu, potvrđuje i nedavna sramna presuda kojom je novinar Slavko Ćuruvija ubijen po drugi put. Ta presuda nije opasna samo za novinarke i novinare, ona je, zapravo, upozerenje svim građanima koji se usude da misle i da kritikuju“, navodi se u obrazloženju žirija.

Kako se dodaje, zato je delovanje te fondacije izuzetno važno za celo društvo.

Urednici i novinarki Redakcije programa na mađarskom jeziku Drugog programa Radio-televizije Vojvodine (RTV), Lei Apro, nagrada je dodeljena jer je „posvećena novinarstvu, objavljivanju vesti i izveštaja, i sagledavanju pojava iz svih uglova u svim i svakakvim okolnostima“.

„Uvek uspeva da pronađe načine da novinarski posao radi primereno standardnim etičkim i profesionalnim kriterijumima“, navela je komisija.

Novinarka i dopisnica TV Nova S, Sanja Ignjatović Eker, nagradu za istraživačko novinarstvo dobila je jer se „tokom proteklih godinu dana posebno istakla po profesionalnom izveštavanju iz Vojvodine“.

„Sanja Ignjatović Eker pokazala nam je da novinarska upornost može da pokrene čak i ovdašnje ‘atrofirane’ institucije“, naglašeno je u obrazloženju.

Novinar i autor emisija O radija, Petar Klaić, dobitnik je nagrade za analitičko novinarstvo, „jer kroz različite medijske formate, sa važnim temama za društvo, pronalazi put do mlađe publike“.

„Petar Klaić tabloidni i senzacionalistički pristup prezire i u svom radu se striktno drži novinarskog kodeksa i najviših etičkih standarda profesije“, ocenili su članovi komisije.

U obrazloženju nagrade „Mirko Đorđević“, koja je dodeljena Teofilu Pančiću,navodi se da je Pančić „jedinstven i po tome što ume da primećuje štošta što većini promiče, ili se čini nebitnim, ali i da prepozna znakove opasnosti još dok su većini sasvim nevidljivi“.

O nagradama je na osnovu prispelih predloga odlučivala komisija koju su činili Ana Hegediš, Dinko Gruhonjić i Branka Dragović Savić.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci