fbpx
4.5 C
Vranje
nedelja, 21.04.2024

Dužnost da se odupremo autoritarizmu fokus ovogodišnje BSC

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD – Beogradska bezbednosna konferencija (BSC), najveća konferencija o spoljnoj politici i bezbednosti na Zapadnom Balkanu, održaće se 27. i 28. oktobra 2022. godine u hotelu Hajat u Beogradu, u organizaciji Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP), pod nazivom „Autoritarizam kao uzrok rata i dužnost da se odupremo“.

Očekuje se da se tokom dvodnevne konferencije pokrene dinamična diskusija o kompleksnim izazovima sa kojima se Evropa i svet u ovom trenutku suočavaju, kao što su rat u Ukrajini, budućnost EU, borba za demokratiju, sajber bezbednost, energetska zavisnost, borba protiv organizovanog kriminala i dezinformacija.

Učesnicima ovogodišnje konferencije će se obratiti ovogodišnji laureati Nobelove nagrade za mir – Uladzimir Vialičkin, predstavnik Centra za ljudska prava Viasna iz Belorusije i Anastasia Garina, izvršna direktorka organizacije Memorial iz Rusije.

Značaj hrabrih pojedinaca i organizacija civilnog društva u borbi protiv autoritarizma je prepoznao i Nobelov komitet koji je saopštio da ovogodišnji laureati Nobelove nagrade za mir predstavljaju civilna društva u svojim zemljama i pokazuju njihov značaj za mir i demokratiju. Vrednosti za koje se ove organizacije bore su vrednosti za koje se zalaže i organizacioni tim Beogradske bezbednosne konferencije i diskusijama želimo da istaknemo njihov značaj za svet u kome danas živimo, navodi se u saopštenju.

Beogradska bezbednosna konferencija pruža prostor za hrabro razmišljanje i iskren dijalog sa evropskim i balkanskim liderima, istraživačima i zagovornicima javnih politika, akademicima, aktivistima, diplomatama, sadašnjim i bivšim političarima. Tokom šesnaest panel diskusija BSC će u Beogradu okupiti preko 80 panelista iz preko 20 država širom sveta.

Na konferenciji će između ostalih govoriti i Jovana Marović, potpredsednica Vlade Crne Gore za spoljnu politiku, evropske integracije i regionalnu saradnju i ministarka evropskih poslova, Besnik Bislimi, zamenik premijera Kosova, Odeta Barbuluši, savetnica premijera Albanije, poslanici Evropskog parlamenta Katalin Čeh i Klemen Grošelj, Nils Muižnieks, regionalni direktor za Evropu Amnesty International, Nikola Dimitrov, bivši minister spoljnih poslova Severne Makedonije.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci