fbpx
20.8 C
Vranje
petak, 19.07.2024

Dva poskupljenja struje i gasa – prvog novembra ove i maja sledeće godine

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD / VRANJE – Od 1. novembra struja u Srbiji će poskupeti za osam odsto, a gas za 10 odsto, dok će u maju sledeće godine uslediti nova poskupljenja sa istim procentima, navodi se u novom izveštaju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za Srbiju, javlja N1 a prenosi FoNet.

Prema izveštaju MMF-a, uvećanja će biti, kao što je i bilo planirano, uprkos najavama predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, da „neće biti potrebno poskupljenje struje, ako situacija sa energentima ostane ovakva“.

„Potrebno je dalje povećanje cena struje i gasa u novembru ove i tokom 2024. godine, da bi se eliminisale sve budžetske subvencije državnim energetskim preduzećima do kraja aranžmana sa MMF-om i da bi se finansirala preko potrebna investiciona potrošnja u narednim godinama“, navodi se u izveštaju MMF-a.

Vlada Srbije se saglasila da je potrebno dalje povećanje struje i gasa, navedeno je u izveštaju.

„Vlasti su veoma svesne izazova sa kojima se suočava energetski sektor i posvećene su sveobuhvatnim reformama kako bi se obezbedilo stabilno i pouzdano snabdevanje energijom, poboljšala energetska efikasnost i, na srednji i dugi rok, značajno smanjile emisije ugljenika, a saglasne su da je za postizanje tih ciljeva potrebno dalje povećanje cena struje i gasa“, naveo je MMF.

Navedeno je da cene gasa i električne energije koje nisu za domaćinstva „ostaju niske u poređenju sa konkurentima, pa dalja poskupljenja ne bi trebalo materijalno da utiču na konkurentnost preduzeća“.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -spot_img

Poslednji članci