fbpx
10.8 C
Vranje
četvrtak, 30.05.2024

Fakulteti podigli školarine, neki skoro duplo

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BEOGRAD – Jedan broj fakulteta Univerziteta u Beogradu doneo je odluke o povećanju školarina, a procenat je od devet pa sve do 46,8 odsto, koliko će školarina biti veća na Mašinskom fakultetu, prenosi RTS.

Oni koji su za sada doneli odluku o povećanju cena školarina, kažu da su to uradili uz saglasnosti sa studentskim predstavnicima.

Tako će, na primer studije biologije, umesto 90.000, koštati 100.000 dinara. Dekan tog fakulteta Ljubiša Stanisavljević rekao je da su školarine povećane 10 odsto, uz napomenu da je to povećanje bilo minimalno, imajući u vidu da Biološki fakultet u poslednjih 14 godina nije povećavao školarine.

Dekan Fakulteta organizacionih nauka Milan Martić rekao je da je predložena korekcija cena za 9,2 odsto imajući u vidu povećane troškove poslovanja i da njihov diplomirani inženjer kada počne da radi u proseku za mesec i po dana zaradi taj iznos školarine.

Ekonomski fakultet ima odredbu da se školarine usklađuju sa stopom inflacije.

„Povećanje cena školarina je oko 9,1 procenat. To je odluka Saveta fakulteta. S druge strane, u radu Saveta učestvuju i studenti i sa studentskim parlamentom je iskomunicirana ova odluka“ – navela je dekanka Ekonomskog fakulteta Žaklina Stojanović.

Predložene kvote za upis brucoša u narednu akademsku godinu su slične prošlogodišnjim. O trošku države može da se školuju 9.743 brucoša, a za samofinasiranje je u planu 5.450 mesta.

Na Univerzitetu kažu da će, čim dobiju sve podatke, objaviti spisak fakulteta koji su podigli školarine.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci