fbpx
25 C
Vranje
nedelja, 14.04.2024

Gradsko veće: Budžet za ovu godinu 3,66 milijardi, deficit 174 miliona

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – Na današnjoj sednici Gradskog veća razmatran je Nacrt Odluke o izmenama i dopunama Odluke o budžetu Grada Vranja za 2023. godinu. Ukupan budžet projektovan je na 3,66 milijardi, a deficit na 174 miliona dinara, rekao je gradski većnik za budžet i finansije, Bojan Kostić.

On je podsetio šta je od projekata rađeno u Vranju u toku godine, kao i koje su izmene napravljene u budžetu.

„Ukupan budžet je projektovan na 3.664.146.000 dinara, što je na nivou ostvarenog budžeta u 2022. godini. Razlika je dva procenta. Deficit je planiran na iznos od 174 miliona dinara, što je pet odsto u odnosu na projektovane prihode. Oko 80 odsto tog deficita se pokriva od neutrošenih sredstava koja smo ostvarili u prethodnoj godini, tako da se samo 20 odsto pokriva od zaduživanja“, rekao je Kostić.

Grad je, prema njegovim rečima, nastavio sa subvencijama za opremanje poljoprivrednih gazdinstava, za šta je izdvojeno oko 22 miliona dinara, dok je oko 8 miliona dinara izdvojeno za udruženja iz oblasti poljoprivrede.

„Što se tiče životne sredine, u toku je realizacija projekta ‘Čista Srbija’, a ova investicija vredna je 72 miliona evra. U pitanju je oko 140 kilometara fekalne kanalizacione mreže koja se gradi na teritoriji Grada, a u fokusu su sela koja gravitiraju ka slivu Južne Morave – od Gornjeg Vrtogoša, preko Aleksandrovca i Pavlovca, sve do Crnog Luga“, dodao je član Gradskog veća za budžet i finansije.

Prema njegovim rečima, u toku ove godine su za saobraćaj planirana sredstva od 280 miliona dinara, od čega je za „rehabilitaciju ulica“ opredeljeno 100 miliona.

„Što se tiče energetske efikasnosti, početna sredstva su bila 5 miliona dinara. Međutim, u rebalansu smo ta sredstva uvećali za 29 miliona dinara. To su sredstva za zamenu stolarije, zamenu i obnovu fasada, postavljanje solarnih panela i zamenu kotlova za grejanje. Uvećanje u odnosu na inicijalni budžet je i u resoru socijalne i dečje zaštite, i to za 77 miliona dinara. I to, pre svega, za povećanje subvencija za prevoz osetljivih kategorija stanovništva na teritoriji Grada“, rekao je Kostić.

Grad je, tokom 2023, izdvojio 6 miliona dinara za lečenje osoba koje boluju od teških bolesti, pre svega maligniteta.

Povećana su sredstva za finansiranje udruženja osoba sa inveliditetom, sa 15 na 20 miliona dinara, a Centar za razvoj lokalnih usluga socijalne zaštite (CRLUSZ) je obezbedio donaciju Ambasade Japana vrednu oko 40.000 dolara, za prevozno sredstvo za osetljive kategorije sa kojima oni rade.

„Što se tiče zdravstvene zaštite, zajedno sa Kancelarojom za upravljanjem javnim ulaganjima, nastavljamo sa rekonstrukcijom Opšte bolnice. Oko 30 miliona dinara imamo dalje investicije u rekonstrukciju Opšte bolnice, a spremamo projektnu dokumentaciju i za rekonstrukciju Zdravstvenog centra“, dodao je Kostić.

Povećana su izdvajanja i za sportsku infrastrukturu.

„Što se tiče sporta, imamo povećanja izdvajanja u infrastrukturu. Za obnovu potpornog zida je Ministarstvo sporta i omladine dalo 3 miliona dinara, a mi smo dodali još 4,3 miliona dinara, pa će ukupno koštati 7,3 miliona dinara. Takođe vršimo zamenu parketa u Sportskoj hali, koji je star 40 godina, što je investicija od 13 miliona dinara“, kazao je Bojan Kostić.

Povećani su i troškovi finansiranja osnovnih i srednjih škola, kako je rekao Kostić, upravo zbog povećanja cena energenata.

„Rekonstrukcija kotlarnice u OŠ ‘Branislav Nušić’ u Rataju koštaće 13,2 miliona dinara. Što se tiče obnove vrtića, veoma smo blizu otvaranja vrtića u naselju Raška koji košta oko 206 miliona dinara. Takođe smo rekonstruisali vrtić ‘Dečja radost’, pa vrtiće ‘Pčelica’ i ‘Bambi’ u Vranjskoj Banji. Sada se sprema projektna dokumentacija za rekonstrukciju vrtića ‘Boško Buha’. Postavili smo solarnu elektranu na krovu vrtića ‘Naše dete’. Tako da smo, samo u ovoj godini, uložili oko 90 miliona dinara u obnovu objekata Predškolske ustanove ‘Naše dete'“, obrazložio je većnik.

Gradsko veće, na današnjoj 155. sednici, nije razmatralo zahtev JKP „Parking servis“ za povećanje cena usluga ovog preduzeća.

„Ne, nismo još uvek razmatrali, nije još uvek došlo na dnevni red“, rekao je Bojan Kostić.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci