fbpx
19.2 C
Vranje
nedelja, 23.06.2024

Hakovan sajt Geodetskog zavoda, ugroženi podaci o imovini građana

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BEOGRAD – Tužilaštvo za visoko-tehnološki kriminal sumnja da je ubačen virus u Republički geodetski zavod (RGZ), koji početkom prošle nedelje objavio da zaključava baze podataka jer je došlo do hakerskog napada na sajt sa podacima o imovini građana i privrede, kako bi se obezbedila njihova zaštita, preneo je u utorak list Danas.

Posebni tužilac za visoko-tehnološki kriminal BrankO Stamenković rekao je za taj list da je u toku „preduzimanje krivičnopravnih dokaznih radnji“ i da u u ovom trenutku nije moguće dati preciznije podatke o načinu izvršenja krivičnog dela na štetu RGZ.

Stamenković je naveo da je Posebnom tužilaštvu za visoko-tehnološki kriminal u petak, 17. juna odeljenje Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) za visoko-tehološki kriminal podnelo izveštaj sa dokaznim prilozima, koji je trenutno predmet detaljne analize tužilaštva.

On je naveo da će posle završetka analize odmah biti upućen zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja specijalizovanom odeljenju MUP radi dodatnog razjašnjenja određenih događaja i daljeg prikupljanja dokaza, radi ocene preduzimanja narednih procesnih radnji i postupanja Posebnog tužilaštva

U ovom momentu tužilaštvo smatra da postoji „osnovana sumnja da je nepoznato lice izvršilo krivično delo Pravljenje i unošenje računarskih virusa iz čl. 300 u sticaju sa krivičnim delom Računarska sabotaža iz čl. 299 Krivičnog zakonika Republike Srbije“, rekao je Stamenković.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -spot_img

Poslednji članci