fbpx
12.2 C
Vranje
subota, 13.04.2024

In memoriam: Miroslav Simonović – Miki ŠAF (1952-2023)

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – Miroslav Miki Simonović, osnivač i dugogodišnji voditelj Škole animiranog filma (ŠAF) iz Vranja, preminuo je u petak, u 71. godini.

U svetu srpske i svetske animacije Simonović je bio poznat i kao Miki ŠAF, osnivač jedne od prvih škola animacije ovog tipa u bivšoj SFRJ, a važio je za vrsnog animatora i stručnjaka u svetu dečjeg animiranog filma.

Rođen je u Vranju, 1952. godine.

„Sa grupom entuzijasta i filmofila, 1987. godine, osnovao je ŠAF u Vranju, zahvaljujući kome se za naš grad čulo na svim meridijanima gde se prave i publikuju dečji animirani filmovi. Osim u našem, doprineo je osnivanju dečjih radionica animiranog filma u više gradova Srbije. U Vranju je pokrenuo Internacionalnu dečju radionicu i Svetski festival dečjeg animiranog filma pod nazivom ‘Zlatni puž'“, saopštila je Služba za odnose sa javnošću Grada Vranja.

Za počasnog člana vranjskog ŠAF-a Miroslav Miki Simonović proglašen je 2022, na obeležavanju 35-godišnjice škole.

„Sarađivao je sa najznačajnijim festivalima animiranog filma u svetu i svetski priznatim animatorima. Nosilac je Javnog priznanja ’31. januar’ koje dodeljuje Grad Vranje, ali i stručnog i umetničkog zvanja ‘Glavni instruktor za animirani film Jugoslavije'“, navedeno je u saopštenju Službe za odnose sa javnošću.

ŠAF-ovci su se od Mikija Simonovića oprostili putem zvaničnih stranica škole na društvenim mrežama.

„Kada kažeš ŠAF, prva asocijacija su deca i jedan od njenih osnivača, Miroslav Miki Simonović. Veoma smo emotivni jer nas je, nažalost, napustio naš učitelj, drugar, drugi roditelj i kolega. Ne postoje reči kojima bismo mogli da iskažemo njegov značaj za rad i utemeljenje ŠAF-a. Nikada nećemo zaboraviti ono što si nas naučio. Naša zajednička putovanja, druženja i sve održane radionice i festivali ostaće nam u najlepšem sećanju. Trudićemo se da nastavimo tvojim stopama i sačuvamo ono što si nam ostavio u amanet. Hvala ti na svemu!“, navedeno je u emotivnoj objavi koja je potpisana sa „tvoji ŠAF-ovci“.

Miroslav Simonović sahranjen je juče, na Bunuševačkom groblju u Vranju.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci