fbpx
38.4 C
Vranje
utorak, 16.07.2024

Istorijski arhiv u Vranju proslavio 60 godina rada

Odabrani članci

Grad Vranje
Grad Vranjehttp://www.vranje.org.rs
Služba za odnose sa javnošću grada Vranja na zvaničnom sajtu dnevno ažurira informacije o radu lokalne izvršne i zakonodavne vlasti. Izrađuje Informator o radu organa Grada i bilten "Mesečnik".

VRANJE – Svečanom akademijom u vranjskom pozorištu Istorijski arhiv ,,31. januar“ Vranje obeležio je značajan jubilej, 60 godina rada i postojanja. Na svečanosti su o istorijatu i razvoju arhiva kao ustanove kulture, ali i značaju arhivistike uopšte, govorili direktor matične ustanove Državnog arhiva Srbije, dr Miroslav Perišić i direktor Istorijskog arhiva „31. januar“ Vranje, Borivoje Manasijević.

On je naglasio da je u depou arhiva smešteno 3.300 metara dužnih građe, kao i da se rad u ustanovi svakodnevno osavremenjuje, a zaposleni usavršavaju. Pomenuo je i važne i retke fondove, kao i bogatu izložbenu i izdavačku delatnost.

Na svečanosti je prikazan i kratak dokumentarni film o osnivanju i razvoju Istorijskog arhiva, a povodom jubileja su zaslužnim pojedincima i kolektivima uručena Javna priznanja.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici gradskog rukovodstva, direktori ustanova kulture, episkopa vranjski gospodin Pahomije, direktor Državnog arhiva Republike Srpske, Bojan Stojnić, direktor arhiva Jugoslavije, dr Milan Terzić, predstavnici Državnog arhiva Republike Severne Makedonije, arhiva Vojvodine, arhiva Кosova i Metohije, direktori arhiva Niš, Leskovac, Prokuplje, Zaječar, Pirot, Jagodina, Užice, Čačka, Кraljevo i Negotin, kao i predsednica Društva arhivskih radnika Srbije.

U umetničkom delu programa nastupila je Nađa Jančić.

U ime gradskog rukovodstva godišnjicu rada svim zaposlenima čestitala je zamenica gradonačelnika Zorica Jović.

Кroz decenije, građa koja se smešta postajala je sve obimnija, tako da je grad Vranje pre dve godine Istorijskom arhivu ustupio prostor od 200 metara kvadratnih za potrebe depoa. Verujem da nećemo tu stati i da ćemo i u narednom periodu nastaviti da širimo smeštajni prostor, kao i broj stručnih i kvalifikovanih radnika. Tim pre jer smo svesni da građa koja se nalazi u arhivu predstavlja opšte blago, ne samo za buduće istraživače i stručne radnike, već i fizička lica koja redovno, zahvaljujući dokumentaciji koja se nalazi u depoima arhiva, rešava neki svoj privatni problem, bez obzira da li je pravne ili neke druge prirode“ – istakla je ona.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -spot_img

Poslednji članci