fbpx
19.8 C
Vranje
petak, 24.05.2024

Izveštaj REM-a: Iskrivljena realnost ili loša metodologija?

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD – Aktuelni izveštaj Regulatornog tela za elektronske medije (REM) o zastupljenosti stranaka koje učestvuju na izborima 21. juna u medijima u periodu od 11. do 15. maja, naišao je na negativne reakcije javnosti i političkih analitičara zbog nejasne metodologije i rezultata koji ne oslikavaju realnost koju doživljavamo sa malih ekrana. 

REM, na čiji račun poslednjih godina stalno stižu kritike da ne radi u interesu javnosti, u izveštaju o nadzoru pružalaca medijskih usluga tokom predizborne kampanje za republičke, pokrajinske i lokalne izbore, između ostalog navodi da u periodu od 11. do 15. maja nisu bile emitovane oglasne izborne poruke i da je najviše medijskog prostora imao opozicioni Savez za Srbiju (14,91 odsto učešća), a potom sa 9,33 odsto vremena Izborna lista Aleksandar Vučić – Za našu decu, koja je u medijima za ovih nekoliko dana bila zastupljena šest sati, tri minuta i 10 sekundi.

Takođe, na spisku se nalazi i poseban podatak o strankama čije izborne liste do 15. maja nisu proglašene od strane Republičke izborne komisije (RIK) kao i strankama koje bojkotuju izbore – one su u medijima bile zastupljene 30,79 odsto vremena.

Politikolog i doktorand na Fakultetu političkih nauka u Beogradu u izjavi za naš portal je način izveštavanja REM-a nazvao „nenormalnim“:

Jasno je šta je vlast htela da uradi – da iskrivi metodologiju i onda, kao i većinu stvari, čak i ovo predstavi u svoju korist. Potpuno nenormalno, ali uopšte neočekivano od institucije poput REM-a. – započinje Stojanović.

Reagovao je i Biro za društvena istraživanja (BIRODI) koji smatra da se izborni monitoring medija REM-a sprovodi mimo međunarodnih standarda i praksi. U saopštenju BIRODI-ja se navodi da metodologija za analizu sadržaja izveštavanja emitera, koji su deo uzorka nad kojim se sprovodi monitoring, nije u skladu sa međunarodnim standardima koje propisuju Venecijanska komisija i Direktorat za ljudska prava Evropske komisije i praksama koje se poštuju u izborno-posmatračkim misijama. REM-u se zamera izostanak analize tonaliteta izveštavanja o akterima u izbornom procesu (pozitivan, negativan ili neutralan) već uzimanje u obzir kvantiteta, odnosno vremenske zastupljenosti.

Merenjem samo vremena, a ne i tonaliteta predstavljanja aktera, REM se opredelio da realizuje monitoring koji više sakriva, a što manje otkriva. – stoji u saopštenju Biroa za društvena istraživanja.

Izveštaj REM-a odnosi se na nadzor medija koje navodimo redom po ukupnom vremenu emitovanja predizbornog programa: Televizija N1, RTV Pink, Nova S, RTV, Hepi TV, TV B92, RTS, RTV Prva, Radio Novi Sad, Radio Beograd i RTV 2. Kako se navodi, najviše predizbornog programa je emitovala N1 (42,95% vremena), potom RTV Pink sa 12,6% i Nova S sa 11,09 odsto ukupnog vremena, uporedno po pružaocima medijskih usluga. Kako stoji u izveštaju, Prvi program Radio televizije Srbije je tek na sedmom mestu, sa 4,35 odsto vremena u kom se emitovao predizborni program.

Izveštaj REM-a je potpuno skandalozan i neprimeren. Ne samo što ne meri tonalitet što je jedna od ključnih zamerki BIRODI-ja, već i zato što poredi babe i žabe. Televizije poput Nove S i pre svega N1 koja je čisto informativna televizija, nisu televizije sa nacionalnom frekvencijom niti bi trebalo na taj način porediti. – komentariše politikolog Stojanović.

Kako objašnjava, bez obzira na to što nije televizija sa nacionalnom frekvencijom, N1 je mogao biti predmet monitoringa ali su iz REM-a „baš mogli da i navedu N1 kao primer izveštavanja o političkim dešavanjima – gde se priča o svima, gde se svako poziva i gde svako može da kaže baš ono što misli„.

Televizije N1 i Nova S nemaju nacionalnu frekvenciju i emituju se putem nekoliko kablovskih operatera. Deo kablovskih operatera koji su pod kontrolom države ne emituju program ove dve televizije, pa je njihova vidljivost limitirana, i samim tim ne mogu imati ni veliku gledanost. Televizija N1 je infomrativni kanal sa malo sadržaja drugačijeg tipa, pa je stoga veliki deo programa isključivo sastavljen od vesti.

Stojanović dodaje da je javnost na ovaj način dobila potpuno iskrivljenu stvar su jer su upravo način predstavljanja, diverzifikovanost mišljenja i tonalitet suštinski poptuno drugačiji u realnosti pošto su televizije sa nacionalnom frekvencijom u boljem položaju i imaju veći značaj samim tim što su u vlasništvu svih građana koji imaju njima pristup, za razliku od N1 i Nove S.

Pored ovakvog pristupa nadzoru, BIRODI REM-u zamera i nedostatak metodološkog i fenomenološkog praćenja medijske zastupljenosti Aleksandra Vučića kao predsednika Republike Srbije, jer njegova dominantno pozitivna prisutnost u toj funkciji utiče na formiranje stavova birača da glasaju za izbornu listu gde je on izrazito vidljiv, marketinški akter, a sama stranka je u drugom planu.

Aleksandar Vučić je istovremeno predsednik stranke i Republike i Zakonom o Agenciji za borbu protiv korupcije (član 29), kojim se reguliše takozvana funkcionerska kampanja, on je izuzet od funkcionerske kampanje, te je jedini javni funkcioner koji može da se bavi legalno funkcionerskom kampanjom. – navodi se u saopštenju.

Inače, kada su u pitanju stranke koje izlaze na parlamentarne izbore, izborna lista Aleksandar Vučić – Za našu decu bila je zatupljena šest sati, tri minuta i 10 sekundi, odnosno 9,33 odsto vremena, Ujedinjena demokratska Srbija tri sata, 48 minuta i 20 sekundi, odnosno 5,86 odsti vremena, lista Ivica Dačić – SPS-JS – Dragan Marković Palma tri odsto vremena, Metla 1,31, Aleksandar Šapić – Pobeda za Srbiju 0,80, Milica Đurđević Stamenkovski – Srpska stranka Zavetnici 0,62. Izborna lista Dr Vojislav Šešelj Srpska radikalna stranka učestvovala je sa 0,57 vremena, lista Za Kraljevinu Srbiju 0,42, Saša Paunović – Sigurno napred 0,23, Savez vojvođanskih Mađara – Ištvan Pastor 0,08 i Akademik Muamer Zukorlić – Samo pravo 0,04 odsto.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci